Pravosnažno osuđeni hirurg Marinko Lovre ponovo je zatražio odgodu odlaska u zatvor iz već poznatog razloga, odnosno rada u kovid timu UKC Republike Srpske, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

Osnovnom sudu Banjaluka odgovorili su da je Lovre zatražio odlaganje izvršenja kazne na period od tri mjeseca, zbog istih razloga kao i u novembru prošle godine.

Tada je Lovre uz molbu dostavio dokumentaciju da je neophodan u kovid timu UKC Republike Srpske.

– Izvršenim uvidom u CMS sistem (Sistem za automatsko upravljanje predmetima), kao i nakon izjašnjenja referenta na izvršenju krivičnih sankcija, utvrdili smo da je osuđeni Marinko Lovre putem svog punomoćnika dostavio sudu novu molbu za odlaganje izvršenja kazne zatvora iz istog razloga kao i prethodni put zbog obaveze da završi posao u UKC RS, te je navedena molba u postupku rješavanja – naveli su iz banjalučkog suda.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Izvadio pogrešan organ

Hirurg Marinko Lovre pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći pacijentkinji S.S, kojoj je tokom operacije izvadio pogrešan organ.

U presudi se navodilo da je Lovre 26. jula 2014. u Opštoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao hirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slijepog crijeva.

– Neposredno prije operacije S.S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga је obavio operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku navedene operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik – navodilo se u presudi.

Obrazloženo je i da Lovre zahvat nije konstatovao u medicinskoj dokumentaciji, niti je o tome obavijestio doktora specijalistu ginekologije.

– On je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao. Na taj način prouzrokovao je znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S.S. u vidu umanjenja njene životne sposobnosti – pojašnjeno je u optužnici.

Otkaz

Dodaje se da je to pokušao prikriti govoreći pacijentkinji da su se tokom operacije desile komplikacije i da je na desnom jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti, te je o ovome informisao i njenog supruga.

Nizom ljekarskih pregleda preduzetih nakon ove operacije utvrđeno je potpuno odsustvo desnog jajnika kod S.S, stoji na kraju optužnice koju je protiv Lovre podiglo prijedorsko Okružno javno tužilaštvo.

Prema nezvaničnim informacijama, odstranjeni organ nije poslan na patohistološku analizu, iako je to bio protokol.

Nakon presude, hirurg Marinko Lovre dobio je otkaz u prijedorskoj Opštoj bolnici, ali je ubrzo dobio novo zaposlenje, i to u UKC Republike Srpske.

Ne samo da su zaposlili osuđenog hirurga, već je UKC RS poslužio Lovri kao sredstvo da traži odlaganje odlaska na izdržavanje zatvorske kazne.

Druga presuda

Marinku Lovri ovo nije bila prva pravosnažna presuda, jer je ranije pravosnažno osuđen zbog primanja mita, na novčanu kaznu.

Prema ovoj ranijoj presudi, Lovre je od Sulje K. uzeo mito od 500 evra kako bi sačinio lažni nalaz. U nalazu je naveo da je Suljin sin zadobio povrede glave i rebara, iako to nije bilo tačno.

Sin je planirao da ovaj lažni nalaz iskoristi tako što bi tužio policiju Republike Srpske da su ga navodno pretukli. Međutim, Lovre je uhapšen u trenutku kada je primio označene novčanice. Nakon toga je priznao krivicu za primanje mita. Za ovo krivično djelo Lovre je osuđen na novčanu kaznu od 20.000 maraka, a republički tužilac nije zatražio da mu se zbog toga zabrani obavljanje poslova na određeni period.

PLAĆANJE KAZNE

Marinko Lovre još ranije je tražio da mu se izrečena zatvorska kazna zamijeni novčanom, ali je Osnovni sud u Prijedoru odbio ovaj zahtjev osuđenog hirurga. Zahtjev Lovre da zatvorsku kaznu zamijeni novčanom je odbijen, jer je hirurg pravosnažno osuđen u julu 2020. godine, odnosno prije izmjena Krivičnog zakonika RS, koje su na snagu stupile tek prošle godine, a koje su osuđenicima s presudama do godine dana zatvora omogućile zamjenu zatvorskih kazni novčanim kaznama.

Izvor: Srpskainfo