Zagreb, 14. marta 2022. -Hrvatski predsednik Zoran Milanovic zatrazio je danas od vlade da hitno obezbedi sredstva za protivvazdusnu odbranu, koju, kako je rekao, Hrvatska trenutno nema. Milanovic je na konferenciji za novinare povodom pada bespilotne letelice prosle nedelje u Zagrebu rekao da ne moze i ne zeli da odgovara za nekompetentnost, neznanje i neinteligenciju odredjenih ljudi. FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK/ nr

Propali su pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su, u posljednoj rundi, četiri dana vođeni u Delegaciji EU u Sarajevu.

Vođeni su posredstvom međunarodnih pregovarača Angeline Ajhorst, direktorice pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), i Majkla Marfija, novoimenovanog ambasadora SAD u BiH.

Danas su se oglasili kratkim saopštenjem iz kancelarije predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Za portal “Dnevnik.ba” je saopšteno kako su pregovori propali “zbog onih koji ne mogu prihvatiti legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine”.

“Pregovori o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini opet su propali zbog onih koji ne razumiju suštinu Dejtonskog sporazuma, ne priznaju ravnopravnost i konstitutivnost za sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i ne žele prihvatiti i dozvoliti legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine. Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sistematskim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine”, poručio je Milanović, adresirajući odgovornost za propast pregovora na političke stranke predvođene SDA.

“Na žalost, rade to svjesno i ciljano, na štetu Bosne i Hercegovine”, dodao je Milanović.

Bez izmjena izbornog zakona, naglasio je, nemoguće je održati izbore u Bosni i Hercegovini koji će osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata.

“Ukoliko se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja”, poručio je Milanović.

Izvor: Agencije