Preliminarne liste kandidata za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija, na vrijeme su dostavljene resornom ministarstvu, saopšteno iz prijedorskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu. Ranije je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite saopšteno da je Prijedor među 11 lokalnih zajednica koje to nisu uradile do zadatog roka.

Iz nadležnog gradskog odjeljenja rekli su da je vjerovatno došlo do nekih tehničkih problema u samom ministarstvu, te da je taj problem sada riješen. Rok za liste bio je 20. februar, a ona iz Prijedora Ministarstvu je dostavljena 18. februara, kažu iz nadležnog odjeljenja.

“Vjerovatno je došlo do nenamjernog previda u Ministarstvu, pa je sutradan objavljeno da je stigla nepotpuna lista, što nije tačno. U eksel tabeli je više lista, gdje su posebno data imena ljudi koji ispunjavaju uslove, dakle porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida za dvije kategorije: nepovratna novčana sredstva i stambeno zbrinjavanje”, pojasnio je Ranko Kolar, v.d. načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.

Na konkurs su pristigle 393 prijave. Uslove za novčanu pomoć ispunilo je njih 187, a za stambeno zbrinjavanje 11. Pravilnik, koji je izradila Vlada RS, jasno je preciziran, a komisija je vršila provjere na terenu, što nije bio lak posao, dodao je Kolar.

Iz prijedorske Boračke organizacije rekli su da je u Prijedoru dosta urađeno na rješavanju stambenog pitanja boračkih kategorija, iako još uvijek ima otvorenih pitanja.

“Kao čovjek koji je već dvadesetak godina u ovoj problematici, zadovoljan sam rješavanjem stambenog pitanja u ovom gradu. Ali potpuno zadovoljan ću biti tek kad i posljednje dijete poginulog borca bude stambeno riješeno, kao i ratni vojni invalidi do četvrte kategorije”, rekao je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora.

Iznos za nepovratna novčana sredstva je preko milion maraka, a što se tiče stambenih jedinica, biće ih potrebno 11, s tim da će resorno ministarstvo odrediti da li će se graditi novi stanovi ili će biti dodijeljeni iz postojećih kapaciteta, rečeno je u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu.

Izvor: kozarski