Kako bi se ublažila galopirajuća inflacija, Vlada Republike Srpske uskoro izlazi sa novim mjerama. Premijer Radovan Višković najavio je novo povećanje plata i penzija.

Penzioneri željno iščekuju veća primanja. A iz Fonda PIO tvrde da je Republika Srpska na drugom mjestu na prostoru bivše Јugoslavije po procentu povećanja penzija sa zbirnom stopom od pet odsto.

Vlada Republike Srpske prati situaciju u vezi sa inflacijom i zaštitiće građane u skladu sa mogućnostima, kaže premijer Višković. Uskoro novo povećanje plata i penzija. To je nastavak preventivnih mjera, koje je Vlada Republike Srpske već preduzimala u susret nadolazećoj inflaciji. Početkom godine donesen je set zakona i povećavane su plate, penzije i boračka davanja, kaže Višković.

– Vlada Republike Srspke vrlo brzo će izaći sa prijedlogom povećanja plata i penzija i svime što će ublažiti “galopirajuću” inflaciju za koju apsolutno nismo krivi. inflacija je uvezena i stvorena na nekom drugom mjestu, ali “svi skupa plaćamo ceh” – izjavio je Višković.

Plate i penzije bi u narednim mjesecima trebalo da budu povećane za 10 odsto. To raduje i jedne, i druge. Penzionere i više, jer se, s poskupljenjima, kažu, teško nositi.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić podsjeća na prošlogodišnje redovno, ali i vanredno povećanje penzija. Srpska je, kaže, na drugom mjestu na prostoru bivše Јugoslavije po procentu povećanja penzija, sa zbirnom stopom od pet odsto.

– U prethodnih 10 godina, od kada je stupio na snagu Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, bilo je ukupno 13 redovnih i vanrednih povećanja. Od 1. januara 2013. godine do sada su ukupno nominalno povećane penzije za 34,53 odsto, a njihovo efektivno povećanje je 41 odsto – dodao je Milić.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik prošle sedmice je najavio da će od 1. jula penzije u Republici Srpskoj biti povećane za 10 odsto, a od 1. avgusta i plate u javnom sektoru.

Autor: RTRS