Nije slučajno da se priča u vezi sa mojim kreditom u Pavlović banci poteže u izbornoj godini, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nakon izjave u Tužilaštvu BiH.

– Neka podignu optužnicu, pa da idemo na sud. Ovo je politički motivisan proces – rekao je Dodik.

Naglasio je da je negirao optužbe i predočio dokaze koji su od njega traženi i na taj način otklonio sve sumnje, koje od početka ovog procesa traju.

– Banka je dužna da čuva dokumentaciju pet godina nakon otplate kredita, a taj kredit je otplaćen novim kreditom iz 2008. godine. Tako da je prošla obaveza da banka čuva dokumenta i arhiv – rekao je Dodik.

Istakao je da je on predočio svoje originalne ugovore.

– Vlada Republike Srpske nije bila garant, niti otplaćuje kredit. Bio sam zaposlen u Vladi Republike Srpske i traženo je samo da pokažem kolika mi je plata. Treća stvar je bila vezana za neka lica u banci, dobijao sam zakupnine za godinu dana unaprijed na račun u Pavlović banci. Pavlović banka je da bi naplatila kamate od tog mog novca od zakupnine naplaćivala otplatu kredita – rekao je Dodik.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva Milan Tegeltija podsjeća da prilikom pretresa Pavlović banke 2017. godine istražioci nisu mogli da nađu Ugovor koji je prestao da važi 2008. godine kada je Dodik reprogramirao kredit. A Ugovor iz 2008. godine banka je uništila nakon protoka zakonskog perioda od pet godina.

Ipak, Dodik je priložio svoj Ugovor čime je otklonjena svaka vrsta inkciminacije, smatra Tegeltija.

– Ukoliko imaju profesionalnog integriteta sigurana sam da nijedan tužilac ne bi dozvolio da podigne optužnicu .Očito je da se radi o političkom nastojanju političkih proptiovnika godpiosina Dodika da putem Tužilaštva izdejstvuju neka ponašanja u političkom životu šton sam siguran da neće uspjeti – rekao je Tegeltija.

Autor: RTRS