Stabilnost BiH je ključno pitanje i bilo bi dobro da svi to shvate, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Sijarto je naglasio da se “sa druge strane stabilnost ne može postići bez mira među državotvornim narodima, a oni nisu zadovoljni svojom situacijom”.

– Zato bi bilo dobro da se i naši evropski prijatelji potrude i shvate razmišljanje ljudi koji ovdje žive umjesto impotentnih međunarodnih izjava – naveo je Sijarto.

Sijarto je naglasio da “mir i stabilnost na zapadnom Balkanu ne može da se ostvari sankcijama”.

Ministar spoljnih poslova Mađarske je istakao da se “ni Dodik ni lider HDZ-a BiH Dragan Čović ne mogu liječiti stiskom ruke”.

– Treba da razgovaramo sa njima, a ne o njima. I ja isto radim danas u Mostaru – poručio je Sijarto, dodavši da će na taj način mnogo bolje da razumiju situaciju u BiH i regionu.

Sijarto je poručio da Mađarska vodi odgovornu, dobrosusjedsku politiku.

– Nama je u interesu da na zapadnom Balkanu vlada mir i stabilnost. Za to su potrebni i ekonomski uslovi, zbog čega je Mađarska odlučila da preduzme ozbiljan program ekonomskog razvoja u BiH i Republici Srpskoj koji će se sprovesti na osnovu dogovora sa Dodikom – precizirao je Sijarto.

On je dodao da će već ovoga mjeseca biti raspisani konkursi u vezi sa ovim programom ekonomskog razvoja, a u prvom krugu predviđeno je da Mađarska obezbijedi 30 miliona evra za njegovo ostvarivanje.

Autor: RTRS