Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodik poručio je da je sramota Brisela što je usporen proces evropske integracije regije Zapadnog Balkana.

“Zahvaljujem se gospodinu predsjedniku na mogućnosti da se sretnemo. Svijet je pun izazova, Evropa možda još više. U Evropi se vodi rat i veoma ozbiljni ekonomski i energetski problemi se pojavljuju na našem kontinentu i zato je obaveza svakog evropskog političara da učini sve da se stabilnost Evrope jača. To bi značilo ubrzavanje evropske integracije regije Zapadnog Balkana. Sramota Brisela je što je ovako usporen ovaj proces. Mislimo da nije u redu odluka Savjeta Evrope što BiH nije dodijelio status kandidata”, rekao je Sijarto.

On je poručio da Mađarska podržava stabilnost i evropsku integraciju BiH.

“To podržavamo ne samo riječima, nego i djelima. 134 mađarska vojnika služi u okviru mirovnih snaga EU ovdje u BiH. Znamo da ekonomski razvoj predstavlja ozbiljan faktor u pogledu stabilizacije jedne zemlje. Bilo nam je drago što je prije nekoliko mjeseci Dodik predložio da se povedu pregovori kako da razvijemo bolju saradnju. Kao rezultat tih pregovora, donesena je odluka da Vlada Mađarske pokrene program preduzetništva na prostoru Republike Srpske. Za 35 miliona evra će biti raspisan konkurs za mala i srednja preduzeća sa područja Srpske. Mogu da dobiju maksimalno 25.000 evra za razvoj preduzetništva i nabavku opreme koja se proizvodi u Mađarskoj. Tako pomažemo razvoj ekonomije Srpske unutar BiH, odnosno i našim mađarskim preduzećima”, rekao je Sijarto i naglasio:

“Na zapadnom Balkanu nema smisla da se uvode sankcije i da se prijeti, nego je potreban dijalog. Mi ne želimo da pružimo podršku sankcijama EU ni za jednog čovjeka Zapadnog Balkana”.

Izvor: ATV