Ambasada Ruske Federacije u BiH u svom saopštenju potvrđuje principijelni stav Ruske Federacije da se njemački državljanin Kristijan Šmit bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN-a ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH.

– Zato, on nema ovlašćenja u smislu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a sve njegove odluke su nelegitimne. Obraćamo se partnerima iz Upravnog odbora PIK-a sa zahtjevom da ponište takozvanu odluku Šmita od 12. aprila ove godine. Ukoliko pojedini članovi UO PIK-a nastave popuštati samovolji Šmita, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice – navodi se u saopštenju.

Pozivaju sve političke snage u BiH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja.

– Kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutarpolitičkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja. Samo to, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uslove za osiguranje stabilnosti i bezbjednosti u BiH – ističu iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Autor: RTRS