Nema većeg napada na Srpsku od napada na njenu imovinu. Kaže to za ATV predsjednik Vlade. U svijetu se, kaže Radovan Višković, zbog državne imovine vode ratovi. Srpska je brani na miran način, dok istu pojedini pokušavaju da otmu na ilegalan način. Kako je moguće, pita Višković, da imovina koja Ustavom pripada entitetima, odjednom postaje vlasništvo BiH.

“Da li neko ima u ovoj zemlji da može da objasni, gdje se to izgubilo onih 49% 51%. To je imovina. Na šta se odnosi tih 49:51? Na broj stanovnika? Nije tačno, na teritoriju- tačno”, izričit je Višković.

Više od dvadeset godina su entiteti bili ti koji su privatizovali imovinu. Sada im se to pravo, kaže Višković, neustavno osporava. Zato, poručuje, odluka Kristijana Šmita, nije sprovodiva, baš kao ni odluka Ustavnog suda BiH od prije 11 godina, kojom se privremeno entitetima zabranjuje raspolaganje imovinom.

“Ako bi striktno poštovali sve te odluke onako kako je neko sjeo i tada napisao, onda je stao život u BiH još 2011. godine”, kaže Višković.

Odluka Kristijana Šmita, usko je povezana sa sankcijama srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Srpske željki Cvijanović. Kaže to za ATV šef kluba poslanika SNDS u Parlamentu BiH. Klasičan pokušaj disciplinovanja, tako na sve gleda Snježana Novaković Bursać.

“Nema tu nikakve funkcionalnosti, niti rezultata koji bi nas približili evropskom putu. Evropski put podrazumijeva vladavinu prava i izvršavanje obaveza shodno nadležnosti, naravno omogućavanje slobode za sve građane, za šta se mi zalažemo”, rekla je Novaković Bursać.

Sve su to strancima sa banjalučkog Trga Krajine poručile desetine hiljada građana Srpske, predvođeni borcima, na velikom narodnom skupu Sloboda. Nikoga iz opozicije, osim rukovodstva  DNS-a, tamo nije bilo.

Izvor: ATV