Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je danas da izmjene i dopune Izbornog zakona koje su predložili hrvatski delegati Domu naroda rješava bitne stvari za razliku od prijedloga koji je u Predstavnički dom uputila grupa poslanika bošnjačkih stranaka.

– Mi smo u Domu naroda glasali za prijedlog HDZ BiH, dok prijedlog koji se našao na dnevnom redu Predstvaničkog doma ne rješava ništa – rekla je Bursaćeva novinarima.

Ona je istakla da su pod firmom zaštite integriteta napravljene takve egzibicije koje dovode u pitanje osnovnu namjenu svakog zakona, a to je njegova sprovodivost.

Bursaćeva je podsjetila da je SNSD postavio princip jednakog prava nediskriminacije bilo kojeg građanina.

– Kako će se to primijeniti na glasanje iz inostranstva, na to odgovora nema. Nameće se rješenje sa gomilom problema –  rekla je Bursaćeva i dodala da je SNSD po ovom pitanju kristalno jasan.

Ona ističe da je najveće političke probleme donio neobezbijeđen legitiman izbor članova Predsjedništva BiH iz FBiH i delegata u Domu naroda Paralmenta FBiH, napomenuvši da taj problem rješava prijedlog HDZ-a.

Stvar izmjene izbornog zakonodavstva, smatra Bursaćeva, mora da bude predmet najvišeg mogućeg stepena konsenzusa ključnih političkih aktera.

Ona je rekla da HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona nije u suprotnosti sa Konvencijom za ljudska prava.

– Konvencija je dio Ustava i mi treba da poštujemo svoj Ustav – rekla je Bursaćeva.

Šef Kluba poslanika SNSD-a je ponovila da je ključni motiv izmjena izbornog zakonodavstva poboljšanje integriteta, te da to prijedlog koji je upućen Predstavničkom domu to ne obuhvata, što je dokazano sudkim presudama kada su u pitanju glasovi iz inotranstva.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Bursaćeva je istakla da je prioritet održati stabilnost javnih finansija i nesmetano funkcionisanje javnih službi, isplate penzija.

– Mi smo spremni da se o Zakonu o akcizama izjasnimo pozitivno u smislu da se akcize ukinu za određeni period kad se za to steknu svi prethodno potrebni uslovi – rekla je Bursaćeva.

Ona je navela da zakon koji su predložile opozicione stranke nije bio ustavan i davao je mogućnost Savjetu ministara da vrši ulogu Paralmentarne skupštine.

– On se nalazi u proceduri u Domu naroda – rekla je Bursaćeva.

Autor: SRNA/RTRS