Milioni ljudi se ujutru bude sa neprijatnim zadahom, a sramota ih je da pričaju o tome.

Dentalna higijena je svakako jedan od krivaca, ali da li ste znali da hrkanje i žvakanje žvakaćih guma pre spavanja mogu da učine vaš zadah gotovo nepodnošljivim.

Nažalost, ne postoji dokazana metoda za prevenciju jutarnjeg zadaha, ali stručnjaci znaju neke trikove uz koje se ova situacija može učiniti podnošljivijom. Ali najprije da utvrdimo zašto se oni, zaboga, uopšte stvaraju.

Usta su vam suva

Dok spavate, vaša usta su poput žedne pustinje, što možda i najviše doprinosi lošem zadahu ujutro. Hrkanje i spavanje otvorenih usta dodatno pogoršavaju problem.

Tokom dana vam ne smrdi iz usta toliko iz razloga što se, jer se dok ste budni uvek proizvodi dovoljno pljuvačke da to reguliše. Ali noću se stvar dramatično menja.

Imate ostatke hrane među zubima

Ako uveče niste (dobro) oprali zube, postoji mogućnost da su se negde zavukli ostatci hrane – koji se tiokom noći raspadaju među vašim zubima, a taj proces nimalo ne laska ni vašem dahu ni zdravlju zuba.

Žvakali ste žvaku pre spavanja

Žvakaće gume možda izgledaju kao osveživači daha, ali one mogu da naprave upravo suprotno jer sadrže aspartam, zaslađivač kojime se hrane loše bakterije. To ima identičan učinak kao i hrana koja vam se raspada u ustima.

Kako da se izborite sa neprijatnim mirisom?

Žvaćite peršin ujutro – bogat je hlorofilom, koji deluje antibakterijski, a istraživači su još 1942. otkrili kako on ubija bakterije odgovorne za loš zadah.

Jedite bar jedan celer ili jabuku na dan – oni imaju visok udeo vode.

Voda i jogurt takođe su dobar izbor, kao i krastavac. Suprotno od njih, kafa, gazirana pića, slana hrana i kokice isušuju usta i zato ih izbegavajte.

Ako je neophodno, žvaćite žvaku, ali samo ujutro – ovo je najbrži način da zamaskirate zadah ujutro.

Izvor: prva.rs