Dalibor Railić, zvani Dugi, koji je osumnjičeni da je naručio ubistvo načelnika krim-policije u Prijedoru, Radenka Bašića, organizovao je i likvidaciju sugrađanina Mihajla Stupara zvanog Šmit, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Naš izvor pojašnjava da je 8. maja u Beogradu, na osnovu potjernice MUP Srpske, uhapšen Marko Momić (41) iz Prijedora, koji je osumnjičen upravo za ubistvo Šmita.

– Istragom koju je vodila Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP Srpske utvrđeno je da je Railić naručio ubistvo Stupara, a da je za taj „posao“ angažovao Momića – pojašnjava naš sagovornik.

Nikad iza rešetaka!

Dodaje da se sada, kada su poznati ovi detalji oko Railića, postavlja pitanje da li je on bio jedan od najopasnijih kriminalaca u Srpskoj.

– Za Railića je utvrđeno da se bavio prodajom droge na području prijedorske regije i da se nije libio da naruči ubistvo ako osjeti da mu je posao ugrožen. Tako je bilo i sa Šmitom, a kasnije i s načelnikom Bašićem – ističe izvor Srpskainfo.

Navodi kako to sve pokazuje da je imao jaku zaštitu, jer pored brojnih teških krivičnih djela koje je počinio, on nikada nije završio iza rešetaka!

– Sada je očekivano da se provjeri da li je imao „saradnike“ u pravosuđu ili drugim institucijama koji su ga štitili od hapšenja – poručio je naš sagovornik.

Podsjetimo, Railić je uhapšen 23. marta zbog sumnje da je povezan sa ubistvom načelnika Bašića, ali ga je tada prijedorsko tužilaštvo pustilo na slobodu!

Kada je izašao ispred tužilaštva ponovo su ga uhapsili pripadnici MUP Srpske, sada zbog sumnje da je povezan s velikom kriminalnom grupom koja se bavila međunarodnom trgovinom drogom. Od tada se nalazi u pritvoru. Samo par dana kasnije policija je uhapsila i Aleksandra Miljatovića, koji je priznao da je ubio Bašića, a da je ubistvo naručio upravo Railić. Railić je trebao da Miljatoviću plati 50.000 evra za atentat.

“Otkucao” Dugog

Kada je riječ o Momiću, on se u bjekstvu nalazi od marta prošle godine, a direktno je osumnjičen za ubistvo Stupara, koji je 11. marta prošle godine ubijen u naselju Raškovac, u blizini rijeke Sane u Prijedoru.

FOTO: PU PRIJEDOR
FOTO: PU PRIJEDOR

Marko Momić

Izvor Srpskainfo iz istrage pojasnio je da je ubijen Šmit bio uhapšen s drogom, a kasnije je priznao da radi za Dugog.

– Nakon što su saznali da ih je Šmit odao, Railić i Vanja Vuković su ga pronašli i u  junu 2018. godine ga izboli više puta možem, po cijelom tijelu. Tokom istrage on je policiji ispričao da su ga njih dvojica napali i protiv njih je podignuta optužnica. Međutim, zanimljivo je da Dugi ni za ovo djelo nije završio ni u pritvoru, ni u zatvoru, pa ja očigledno da je imao zaštitu – pojasnio je naš sagovornik.

Šmit je u međuvremenu osuđen za drogu, ali je trebao i svjedočiti na suđenju protiv Dugog, vezano za pokušaj ubistva i za drogu.

– Railić je znao da Šmit zna dosta o njegovom poslu s drogom i bio je svjestan da će, ako svjedoči protiv njega, vjerovatno i on završiti iza rešetaka i da će izgubiti tržište za prodaju droge, pa je odlučio da stvar uzme u svoje ruke – ističe izvor Srpskainfo.

Brutalna likvidacija

Prema njegovim riječima, on je zatim angažovao Momića da ubije Šmita, a koji je to uradio na veoma brutalan način.

Nakon ubistva Momić je pobjegao i do sada je izbjegavao hapšenje.

– Momić je nakon ubistva pobjegao u Srbiju i krio se na području Beograda. U skrivanju mu je pomagao Railić, koji mu je obezbjeđivao logistiku sve do trenutka njegovog hapšenja. Utvrđeno je da je Momić imao lažna dokumenta BiH. Takođe, utvrđeno je da mu je u skrivanju pomagala i rodbina koju je imao u Srbiji – kaže pomenuti sagovornik.

Pomagači Momiću u bjekstvu bili su uhapšeni i proveli su u pritvoru oko šest mjeseci, ali ni protiv njih nikada nije podignuta optužnica za ovako teško krivično djelo.

Stupar je ubijen 11. marta prošle godine u prijedorskom naselju Raškovac.

Stuparevo tijelo je pronađeno nekoliko sati nakon zločina, a istragom je utvrđeno da je brutalno pretučen bejzbol palicom i pregažen automobilom.

Tragovi krvi pronađeni su u krugu od oko 100 metara i ukazivali su da je između njega i ubice došlo do sukoba, koji je prerastao u krvavi zločin. Nađeni su i polomljeni ostaci drvene palice kojom se vjeruje da je pretučen, kao i tragovi koji ukazuju da je pregažen automobilom.

LUKAČ: OSUMJIČENI ĆE BITI IZRUČEN

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač potvrdio je novinarima u Beogradu, ne navodeći ime osumnjičenog, da je hapšenje bilo 8. maja i da će osumnjičeni biti izručen Srpskoj.

– Riječ je o ubistvu koje se dogodilo prije godinu dana. Mi imamo već dovoljno dokaza da to lice povezujemo sa izvršenjem tog ubistva, a povezujemo narudžbu tog ubistva s Daliborom Railićem, koji se nalazi u zatvoru i koji je naručio i ubistvo načelnika Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića – rekao je Lukač.

Navodi da je fokus razgovora s ministrom policije Srbije Aleksandrom Vulinom bio na borbi protiv organizovanog kriminaliteta i dodao da kriminalci iz Republike Srpske najčešće poslije izvršenja težih krivičnih djela bježe na teritoriju Srbije, ali i obrnuto.

– Imali smo u prethodnim godinama slučajeve da su poslije nekih ubistava, koja su se dešavala na teritoriji Srbije, bježali u Republiku Srpsku. Ta lica su bila uhapšena i izručena Srbiji da bi bili procesuirani, kao što imamo sada slučaj sa ovim licem koji je po našoj potjernici uhapšen na teritoriji Srbije i biće izručen u Srpsku – rekao je Lukač.

Izvor: Srpskainfo