Srpska pravoslavna crkva /SPC/ će za rješavanje otvorenih pitanja u Vladi imati korektnog sagovornika, sa ciljem da se priča zaokruži pravedno i u skladu sa zakonom, na obostranu korist države i SPC, poručio je premijer Crne Gore Dritan Abazović.

On se danas susreo u manastiru Ostrog sa Njegovom svetošću patrijarhom SPC Porfirijem i mitropolitom crnogorsko-primorskim Јoanikijem, tokom svečanosti povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog.

– Patrijah Porfirije je naglasio da SPC poštuje državu u kojoj se nalazi i njene institucije, a minimum što očekuje i želi je da život organizuje tako da nikoga ne ugrožava, ali i da uživa prava i slobode propisane zakonima – saopšteno je iz Kabineta premijera Crne Gore.

On je zahvalio Abazoviću što je došao na svečanost povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog i čestitao mu izbor na funkciju predsjednika Vlade.

Patrijarh Porfirije rekao je da je uvjeren da će to biti na lično zadovoljstvo i korist svih građana Crne Gore.

– Želim da Vam Bog da snage da nosite teret i odgovornost, imajući u vidu napor koji to nosi, naročito na našim prostorima – rekao je patrijarh.

Abazović je naveo da je najvažnije da se nikad ne zaboravi ljudska ravan i da je čitavi smisao u tome da se izgradi društvo u kojem će različiti ljudi živjeti slobodno jedni sa drugima, uz sve specifičnosti i razlike.

– U tom pravcu nikakvih restrikcija neće biti i mi ćemo svojim primjerom doprinositi da se zavidni vid tolerancije koji postoji u Crnoj Gori i regionu razvije u još više ispravnijem smjeru – poručio je Abazović

Autor: SRNA/RTRS