Nemaju ozbiljne teme – odgovor je Milorada Dodika na najavu opozicije da će tražiti posebnu sjednicu Parlamenta o informaciji da li je BIH uvela sankcije Rusiji. Da bi se sankcije uvele relevantni organi moraju i donijeti takvu odluku. Ona ne postoji, kaže Dodik, bez obzira što su pojedini neodgovorni ambasadori davali izjave negdje u svijetu da se BiH navodno lažno pridružuje zabrani letova za ruske avione na ovim prostorima. Kako kaže odluka o sankcijama ne postoji ali postoji još jedan dokaz o podjeli BiH.

“Bilo je nekih koji su se priključivali za koje mi nismo znali, tu je negdje Vučić u pravu kada govori o tom aspektu, ali da bi bile provodive sankcije i Srbija treba da donese ili se pridruži nekoj deklaraciji kao što amo vidjeli neki dan onda i Srbija mora da donese odluku Vlade ili predsjednika da se te sankcije provedu dakle ako to ne donesu organi onda to nije provodivo to je karikatura i o toj karikaturi govori opozicija jer nemaju drugu temu”, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da je najava opozicije o sjednici Narodne skupštine  i ostala samo najava potvrđuje i rukovodstvo parlamenta. Nikakav zahtjev nije stigao a poznato je kaže Denis Šulić da njihovi zahtjevi ostanu samo za govornicom ili na konferenciji za medije. O tome da li uopšte ima potrebe da se o sankcijama govori u skupštinskoj sali najbolje govore informacije iz ruske ambasade odakle je rečeno da BIH ne smatraju neprijateljskom državnom jer nije uvela sankcije Rusij, kaže Šulić.

“Do takvih sankcija neće doći dok je ovog rukovodstva Republike Srpske i to u opoziciji znaju meni je simptomatično da pričaju o sakcijama, spinuju javnost, a prije dvije do tri sedmice Crnadak govori da smo se zbog stava prema Ruisiji zavadili sa čitavim svijetom”, kaže Denis Šulić, potpredsjednik NSRS.

Da će tražiti posebu sjednicu iz opozicije su najvaili još prije nekoliko dana. I to da će potrebne potpise zatražili na narednoj redovnoj sjednici koja je 31. maja. Svoj jasan stav o sankcijama ipak ne iznose.

“Mi ne prejudiciramo kakav će ishod biti niti rata, niti da li su potrebne ili nepotebne sankcije mi smatramo da treba da slijedimo politiku Srbije”, rekao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Priču o sankcijama Rusiji opozicija je potegla nakon izjave srpskog predsjednika Aleksandara Vučića koji je rekao da je BIH uvela sakcije Rusiji dajući na nekoliko deklaracija pozitivno mišljenje protiv Rusije. Ono što opozicionari Vučića nisu čuli jeste i da je naveo i da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Izvor: ATV