Svečanom ceremonijom proglašenja pobjednika, sinoć je završen prvi ovogodišnji East European Accuracy Cup (EEAC), padobranski kup Istočne Evrope u skokovima na cilj. U dalekoj Bugarskoj, na pobjedničkom postolju – govorilo se i srpski!
Poslije otkazivanja planski prvog EEAC kupa sezone, koji je trebao da bude održan u Moldaviji, u padobranskom centru Erden/Montana, na sjevero-zapadu Bugarske, po prvi put u ovogodišnjoj seriji odmjerilo je snagu 40 takmičara iz Moldavije, Rumunije, Mađarske, Poljske, Bugarske, BiH, Njemačke i SAD, svrstanih u 10 ekipa.

Nastupila je i ekipa Aero-kluba „Prijedor“, u sastavu Boban Ivetić, Draško Lajić, Siniša Vujaković i Slobodan Terzić. Prijedorčani su postigli sjajan uspjeh.

Drugo mjesto za ekipu Aero-kluba „Prijedor“

U ekipnoj konkurenciji, sa ukupno 97 centimetara iz sedam skokova, osvojili su drugo mjesto, iza reprezentacije Rumunije (Aeroclubul Romanei) koja je sakupila 75 cm, a ispred mađarske ekipe Hungari Szolnok, sa 143 cm.
U pojedinačnoj muškoj konkurenciji, bronzanu medalju osvojio je Slobodan Terzić, prijedorsko pojačanje iz Sombora. Sva četvorica takmičara ekipe Prijedora plasirala su se među prvih deset, a tragičar Kupa bio je Draško Lajić, koji je sa fantastičnih šest centimetara i pobjedom pred očima, neposredno pred prizemljenje na elektronski mjerni uređaj naletio na tzv. termički balon i postao još jedna od žrtava ozloglašene erdenske termike.
„Mada smo vodili do predzadnjeg skoka i mada smo zaista imali peh s vremenskim uslovima, ipak smatram da nismo izgubili prvo nego osvojili drugo mjesto“ rekao je vođa ekipe Siniša Vujaković.

„Zadovoljan sam plasmanom, pogotovo ako se uzme u obzir da imamo zanemarljivo mali broj trenažnih skokova, da nam je ovo tek drugo takmičenje sezone i prvi nastup u jakoj EEAC konkurenciji“.
Prijedorčanima je nastup u Bugarskoj, na drugom takmičenju sezone, donio drugi pehar i prve bodove u trci za generalnog ekipnog šampiona Istočno-evropskog ciljaškog kupa. Naredna prilika za revanš Rumunima biće na domaćem terenu, prvog vikenda u julu, kada će na Aerodromu „Urije“ biti održano drugo takmičenje u ovogodišnjoj EEAC seriji – 26. Prijedor Open, nasljednik kultnog Petrovdanskog kupa. Organizacija ovog tradicionalnog takmičenja, ali premijernog nastupa u EEAC, u čijem sastavu je Prijedor od ove godine, teku po planu. U toku su završni pregovori za angažovanje Nove banke kao zvanične banke 26. Prijedor Opena, Dunav osiguranja kao zvanične osiguravajuće kuće, a već je potpisan ugovor sa prijedorskim Salonom namještaja Robini – koji će biti zvanični isporučilac namještaja i opreme za ovaj svjetski sportski brend grada Prijedora.
Prijedorska padobranska sezona nastavlja se narednog vikenda, kada će u sastavu višestrukog ekipnog vicešampiona Austrije, svoje nekadašnje ekipe Aqualife Graz, na Aerodromu Grobnik kod Rijeke/Hrvatska, Siniša Vujaković, nastupiti na prvom ovogodišnjem Svjetskom kupu (PARAWCS).

Izvor: kozarski