Šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je Srni da se, zbog djelovanja pojedinih centara moći iz dijelova međunarodne zajednice koja se promoviše kroz stavove njihovih ambasadora u BiH – može samo zaključiti da je BiH pod okupacijom.

Žunić je naveo da nepoštovanje Ustava i legalno izabranih predstavnika naroda, samovolja u tumačenju zakona, ničim utemeljene kazne prema pojedincima, pritisak na medije – nije ništa drugo nego okupacija i protektorat.

“Čak da zanemarimo činjenicu da Savjet za sprovođenje mira (PIK) nije dejtonska kategorija, tijelo kao što je PIK je davno izgubilo potrebu da postoji, a ne da nelegalno jača svoju ulogu. Političar (Kristijan) Šmit nije legalno izabran za visokog predstavnika i svi koji sjede u PIK-u su toga svjesni, ali izgleda da u ovim naopakim vremenima međunarodno pravo više nikome ništa ne znači niti ga obavezuje”, rekao je Žunić.

On je dodao da ponekad pomisli da PIK svojim odlukama ne implementira mir nego produbljuje i izaziva nemir u BiH.

“Živimo u vremenu nepravde i sile, ali sam siguran da ono ne može vječno trajati i da će se okolnosti na međunarodnom planu značajno mijenjati. Važno je da politika koju vodi Republika Srpska sada bude mudra, ali i da niko nikada ne dozvoli bilo šta što će Republici uskratiti nadležnosti”, istakao je Žunić.

On je naglasio da je Šmit tipičan instrument sile koja upravlja u BiH, te da je pitanje održavanja izbora u BiH bilo nesporno.

“Savjet ministara je završio proceduru u vezi sa budžetom, upućen je na Predsjedništvo. Šmit je presjekao taj legalni put da bi pokazao silu kroz nelegalno nametnute odluke”, ocijenio je Žunić.

On je konstatovao da je dobra stvar da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kroz djelovanje u Predsjedništvu BiH onemogućio ostvarivanje Šmitove želje za još jednim nametnutim zakonom koji bi samo stvorio nove tenzije a ne smirio i ovako komplikovanu političku situaciju.

“Jasno mi je i Šmit i PIK jedan dio svoje snage crpe i iz nejedinstva političkih partija u Srpskoj i servilnosti opozicije prema silama u međunarodnoj zajednici. Podržani tim antiustavnim i antipravnim silama i dva bošnjačka člana Presjedništva donose odluke kojima se poništava volja i stavovi srpskog i hrvatskog naroda u BiH. BiH ne može tako funkcionisati, može opstati samo na dogovoru i nerazumijevanju. Samo i jedino tako”, zaključio je Žunić.

Autor: SRNA/ATV