Iz Policijske uprave Prijedor podsjećaju građane na mogućnost korištenja SMS servisa Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za dobijanje potrebnih informacija iz Registra Ministarstva, umjesto čekanja ispred lokacija za izdavanje ličnih dokumenata.

Građani pomoću ovog servisa, slanjem SMS poruke na broj telefona 091 110 122, mogu dobiti veliki broj informacija kao što su informacije o novčanim kaznama  i kaznenim bodovi ma, te one isteku ličnih dokumenta i registracije vozila.

Načelnik Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove Policijske uprave Prijedor, Jelena Samardžija kaže da je potrebno da oni građani koji žele da koriste ovaj SMS servis svoj broj mobilnog telefona prijave u Policijskoj stanici Policijske uprave na čijoj teritoriji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište.

– Slanjem SMS poruke na broj telefona 091 110 122 mogu se dobiti razne informacije koje građane interesuju tako se može izvršiti uvid u status dokumenta za koji je podnesen zahtjev za izdavanje odnosno, produženje važnosti. Na primjer, podnesete zahtjev za izdavanje lične karte i zatražite da vas obavijesti kada je ta lična karta u statusu „spreman za izdavanje“ u tom slučaju ne morate dolaziti na lokaciju, ne morate zvati telefonom, već ćete blagovremeno dobiti informaciju da je dokumenat u tom statusu što znači da možete doći i podići ga isto tako može se izvršiti uvid u novčane kazne i uplate što naše sugrađane  puno interesuje, što pojedinačno po prekršajnom nalogu što generalno, znači uopšte za sve kazne koje osoba ima – objasnila je Samardžija.

Ona je dodala da se na ovaj način mogu provjeriti i izrečeni kazneni bodovi  kao i dužina trajanja registracije vozila.

– Kada se osoba prijavi na servis može dobijati kontinuirana obavještenja, što pojedinačno po određenim službama što generalno , takvom prijavom može dobiti obavještenje o i isteku važnosti svoga dokumenta i Ministarstvo će u takvom slučaju kada je upitanju lična karta, vozačka dozvola putna isprava, 30 dana prije isteka, a što je dovoljno vrijeme da osoba blagovremeno podnese zahtjev za izdavanje novog važećeg dokumenta, obavijestiti korisnika o statusu. Isto će biti kada je upitanju prestanak važnosti izrečenih kaznenih bodova. Danom isteka osoba takođe dobija SMS poruku na svoj broj telefona. Takođe, 30 dana prije isteka važnosti registracije vozila takođe obavještavamo registrovanu osobu-navela je Samardžija.

On je dodala da je servis omogućen za sva tri mobilna operatera u Srpskoj  i da je cijena SMS poruke je 10 feninga.

Detaljne informacije o namjeni i korištenju SMS servisa Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske dostupne na internet stranici www.mup.vladars.net.

Izvor: Srpskainfo