SDS je trajno kontaminirao proces izbora kandidata za najvažniju funkciju na oktobarskim izborima. Gotovo da i više nije ni važno koje je ime na kraju izbacila ova stranka, jer je sva njihova igra posljednjih mjeseci pokazala da SDS-om upravljaju nesposobni kadrovi, a da na proces unutarstranačkog odlučivanja može uticati svako, pa i neka „baba iz sela kod Čajniča“, kako je to prokomentarisao jedan od uglednijih članova SDS-a. Veoma aktivnu ulogu u zbunjivanju članstva i rukovodstva stranke imao je Milan Radović. Izvori Faktora potvrđuju da je sa nekoliko svojih poteza značajno uticao na izbor kandidata.

A PRIJE PISMA…

Dok je Milan Miličević još bio aktivni igrač u kandidatskoj igri i to u prvom poluvremenu, prije famoznog pisma odustajanja, Milan Radović je imao specijalni zadatak, koji je dobio od Mirka Šarovića.

Trebao je ubijediti članove Glavnog odbora iz banjalučke regije da glasaju za Šarovića.

Međutim, u tom trenutku Milan Miličević je bio jak, kontrolisao je Glavni odbor i „glumio“ izuzetno jakog kandidata.

A Milan Radović je pokazao da je jako slaba karika u rukama Mirka Šarovića.

Predsjednik SDS-a tada je bio prinuđen da odgađa sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora stranke.

Razne lobi grupe, neformalni sastanci i pritisci izrodili su famoznim pismom odustajanja u ključnom trenutku.

Do pisma je djelovalo da je Miličević izgledni kandidat, ali da se ili ga je neko pokolebao.

Umjesto do željenog jedinstva stranke došlo se do potpunog haosa i straha među članovima partije, ali i biračima.

Obaještajni rad – Milan ide u SNSD?!

Više izvora Faktora potvrdilo je da je Milan Radović uticao na odluku Milana Miličevića.

Prema infomacijima Faktora, Radoviću je dio tajnog bezbjednosnog sektora u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, koji kontrolišu PDP i SDS kroz lične kontkate, dojavio da načelnik Teslića, navodno, igra duplu igru.

Informaciju je lično predsjedniku Gradskog odbora SDS-a Banjaluka dojavio obavještajac iz ovog grada, koji je već duže vrijeme naklonjen opoziciji  i radi na relaciji Banjaluka – Sarajevo.

Sastanci su održavani na pola puta između ova dva grada, a dio te strukture je čak zadužen i za čuvanje i praćenje Milana Radovića.

Informacija je glasila da Milan Miličević pregovara sa SNSD-om, odnosno da se prave aranžmani poslije izbora.

Radović je brže bolje sa tim podatkom odjurio Šaroviću i tako nepovratno zamutio proces izbora kandidata.

Čak se išlo toliko daleko da se, navodno, Miličeviću za taj transfer nudilo i odustajanje od nekih istraga, što, naravno ni blizu nije tačno, jer je policija podnijela nekoliko krivičnih prijava zbog nezakonitosti u Tesliću.

Ljutiti Miličević potom piše pismo odustajanja i najbližim saradnicima saopštava da će u kampanji raditi samo za sebe te se vraća u „teslićki atar.“

ŠAROVIĆ IZBJEGAO POLITIČKI KRAJ

Informaciju koju mu je donio Milan Radović, predsjednik SDS-a jedva je dočekao te je kroz razne kanale pustio u internu upotrebu.

Najviše je pogodila Vukotu Govedaricu i Mladena Bosića, koji su bili najveći zagovornici da Milan Miličević bude kandidat.

Ta informacija je bila ključna, jer je SDS itekako opterećen odlascima u druge partije.

Eventulani prelazak Miličevića, mislili su ugledniji članovi stranke, bio bi kraj, ne samo za Šarovića, već vjerovatno i za SDS.

Bez obzira koliko informacija bila lažna ili ne, uticala je na članstvo i preokret u korist Šarovića.

Autor:faktormagzin