U Prijedoru je večeras počeo Međunarodni festival folklora “Kozarsko kolo”, koji je okupio kulturno-umjetnička društva iz Meksika, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.

Organizator trećeg Međunarodnog festivala folklora Kozarsko kolo je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor.
Cilj je da se družimo, da razmijenimo iskustva, da druge ljude upoznamo sa našom kulturom i da se upoznamo sa njihovom kulturom”, rekao je Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Ovaj festival jedan je od značajnijih koji se održava u gradu na Sani, poručuju iz Gradske uprave Prijedor., koja je generalni pokrovitelj manifestacije.
Otvarajući festival potpredsjednik Skupštine grada Prijedora Igor Knjeginjić je istakao da grad treba da bude ponosan na jedan ovakav festival.
Nadam se da će naši gosti ponijeti lijepe uspomene iz Prijedora i da ćemo se i naredne godine okuputi na ovom mjestu, rekao je Knjeginjić.
U večerašnjem programu predstavili su se državni ansambl iz Meksika “Danza folkorica de Zacatecas” , Foklorni ansambl “Kitka” Istibanja, Republika Sjeverna Makedonija, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, Kikinda, Srbija, RKUD “Proleter”, Sarajevo, ANIP “Mladost”, Zalužani i domaćin Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor
Međunarodni festival folklora Kozarsko kolo ,koji će trajati do 1.jula , organizuje se pod okriljem Svjetske asocijacije organizatora folklornih festivala /CIOFF / , koji je partnerska organizacija UNESKO- a.Festival je i dio ovogodišnjeg Prijedorskog ljeta kulture.

Izvor: prijedorgrad