Svako godišnje doba sa sobom nosi svoje karakteristike i zahteva određenu ishranu zbog specifičnih potreba organizma, pa je, kako su konačno stigli vreli letnji dani, veoma važno da ishranu prilagodite aktuelnim uslovima, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Voda i laganija hrana

Povišene letnje temperature, koje rezultiraju povećanjem telesne temperature, a zatim i znojenjem, mogu dovesti do prekomernog gubitka telesnih tečnosti, odnosno dehidracije organizma. Simptomi dehidracije tela su – glavobolja, suva koža, suva usta i jezik sa gustom pljuvačkom, ubrzan rad srca, grčevi u nogama i rukama, mučnina, povraćanje… Na dehidraciju su posebno osetljiva deca, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom. Zbog toga je leti, pre svega, veoma važno voditi računa o pravilnoj i dovoljnoj hidrataciji organizma, naglašava Maja Jonjić – Trifković, nutricionista INZ-a.

Pored vode, povećana potreba za tečnošću leti može se nadoknaditi svakodnevnim unosom voća i povrća bogatog vodom (lubenica, jagoda, breskva, paradajz, krastavac, paprika, zelena salata i sl.) i ceđenim nezaslađenim voćnim sokovima, aromatizovanim vodama, izotoničnim pićima, posebno ako se bavite nekom jačom fizičkom aktivnošću, zatim fermentisanim mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti, ali i supama i čorbama od povrća, koji će takođe nadoknaditi elektrolite izgubljene znojenjem.

Naravno, voda je najbolje piće za rehidrataciju bez dodatnih kalorija. Tokom letnjih meseci pokušajte da pijete najmanje 8 do 10 čaša vode dnevno, što ćete, naravno, prilagoditi nivou fizičke aktivnosti, jer dodatna fizička aktivnost povećava potrebu za vodom koja se gubi znojenjem, kaže Jonjić-Trifković.

U INZ-u napominju da, pored dovoljne hidratacije organizma, leti treba voditi računa i o tome da naša ishrana bude usmerena na laku, lako svarljivu hranu, bogatu vlaknima. Leti telo prirodno traži lako svarljivu hranu, bogatu vitaminima, mineralima i vodom i sa manjom količinom masti.

Obavezno u svoje letnje jelovnike uključite što više sezonskog voća i povrća, kojih u ovom delu godine ima u izobilju. Preporučuje se više laganih obroka dnevno (tri glavna obroka i dve užine) kako bi se ubrzao metabolizam i podstaklo varenje, kao i kako bi se maksimalno iskoristila unešena hrana i povećala energija i vitalnost.

Učinite svoje obroke što šarenijim, pripremite što više lakih salata od povrća kao prilog, ali i kao glavno jelo sa dodatkom celih žitarica, mahunarki, živine ili ribe. Takođe, pripremajte razne voćne salate od voća svih boja, kako biste se snabdeli dovoljnom količinom antioksidanata, koji su nam posebno potrebni leti u borbi protiv slobodnih radikala, nastalih kao posledica izlaganja štetnom sunčevom zračenju, kaže nutricionista Jonjić-Trifković.

Posebna pažnja se mora usmeriti na pravilno skladištenje

Uvek, a posebno leti, treba izbegavati obilne obroke, prženu, masnu i teško svarljivu hranu, presoljenu i previše začinjenu hranu, suhomesnate proizvode i industrijski prerađenu hranu, kao i zaslađene i gazirane sokove, alkoholna pića i pića bogata kofeinom, zbog rizika od dehidracije organizma.

Masna i teško svarljiva hrana opterećuje varenje, izaziva pojačano znojenje i može dovesti do dehidracije, a na kraju i do nagomilavanja viška masnog tkiva, koje nikome nije potrebno u vrelim letnjim danima.

U INZ-u dodaju da zbog visokih temperatura leti posebno treba voditi računa o kvarljivoj hrani i njenom pravilnom skladištenju. Obratite posebnu pažnju na hranu kao što su sveže meso i riba, jaja, majonez, paštete, kolači i slično. Kada vozite ili idete na putovanje, koristite prenosive rashladne torbe za pravilno skladištenje hrane. Voće, povrće, ruke i površine na kojima se priprema hrana bi trebalo posebno dobro oprati.

Ako leto dočekate sa viškom kilograma, ne morate da brinete – leto je idealno doba godine za skidanje kilograma jer nudi bezbroj aktivnosti na otvorenom – od šetnje, trčanja, vožnje rolera, vožnje bicikla, plivanja i brojnih drugih aktivnosti, koje, uz uravnoteženu i laganu letnju ishranu omogućavaju da brže i lakše izgubite višak kilograma, ali i da poboljšate imunitet i opšte zdravstveno stanje, kažu stručnjaci.

Izvor: Hayat.ba