Ne nazire se kraj političkoj trakavici u Višegradu nakon referenduma o opozivu načelnika opštine Mladena Đurevića. Republička izborna komisija na današnjem zasjedanju poništila je glasove putem pošte i naložila prvostepenoj komisiji da prilikom potvrđivanja rezultata ove glasačke listiće ne unosi u konačne rezultate. Ovakav ishod očekivao je načelnik Đurević i njegova partija SNSD koja je i uložila žalbe, ali njome sigurno neće biti zadovoljna skupštinska većina.

Povreda Izbornog zakona BiH, tačnije načela ličnog glasanja, odnosno nepotpisani glasački listići, glavni je razlog za ovakvu odluku Republičke izborne komisije koja je drugostepeno prihvatila žalbe SNSD-a, a koje je prethodno odbila opštinska komisija.

Da je glasanje putem pošte bilo nelegalno od početka, tvrdi načelnik Višegrada Mladen Đurević. Suprotnog stava su u skupštinskoj većini koja se nije žalila RIK-u, ali jeste CIK-u. I prije donošenja odluke tražili su njeno odbijanje, uključivanje Centralne izborne komisije BiH i priznavanje preliminarnih rezultata od 23. juna kao konačnih. A pomoć se tražila i na drugim sarajevskim adresama.

– Mi se nismo nikome žalili izuzev CIK-u. Јesmo pisali i OHR-u, visokom predstavniku, ja lično i skupštinska većina na čelu sa mnom kao predsjednikom Skupštine – izjavio je predsjednik opštinskog parlamenta Muamer Sofović.

Imajući u vidu sve poznate činjenice o Šmitovom boravku u BiH i odnosu Srpske prema njemu, vrlo interesantno je da ovaj potez nije zasmetao nikome od predstavnika sedam srpskih stranaka koje sa NiP-om čine skupštinsku većinu.

– Sve što je Skupština i što je predsjednik Skupštine opštine napisao, skupštinska većina stoji iza toga – istakao je Mile Lakić, odbornik Pokreta za Višegrad.

Odbornik SNSD-a Darko Andrić kaže da osuđuju takav postupak skupštinske većine koja je i pokrenula referendum.

– Skupštinska većina drži u blokadi Višegrad već dvije godine i sad uz pomoć odbornika Naroda i pravde, koji ima 160 glasova, uspio je da nagovori sedam stranaka iz Srpske da faktički priznaju Kristijana Šmita – kaže Andrić.

U politički podijeljenom Višegradu građani su ili za jednu ili za drugu politiku, ali su jedinstveni kada je riječ o Kristijanu Šmitu.

Јedinstveni su građani i u ocjeni da u političkim prepucavanjima najviše trpe oni. U Višegradu sve je stalo – nema realizacije infrastrukturnih projekata, ne izdvajaju se sredstva za sport i ostalo. Iako je budžet usvojen, opština je u blokadi, kaže načelnik Mladen Đurević koji odluku RIK-a dočekuje u svojoj kancelariji.

– Ono što ću sugirno uraditi, jeste da ću iskoristiti svoje zakonsko pravo da poslije odluke RIK-a, gdje očekujem da će biti odluka da referendum nije uspio, zatražim od Vlade Republike Srpske raspuštanje lokalnog parlamenta jer na to imam pravo – rekao je načelnik Đurević.

Dalji koraci su jasni – nakon stava RIK-a, opštinska komisija treba da potvrdi rezultate i pripremi izvještaj za lokalnu skupštinu, a zatim se sve prosljeđuje Republičkoj izbornoj komisiji na konačnu riječ – da li je opoziv uspio ili ne. Posao bi možda mogao biti gotov za mjesec, ako neka od strana ne pokrene upravni spor, što je vrlo izvjesno.

Autor: RTRS