Istoričar Čedomir Antić rekao je da ono što radi Kristijan Šmit nije naivno neznanje, već kriminalni umišljaj i da je nastojanje da stvori “bosansku naciju” samrtnički refleks zapadnog imperijalizma.

– Srpski narod u BiH svoju samostalnost i samobitnost odbranio je od osmanskih sultana, austrijskih careva, Hitlera i Broza, Šmit je njihova karikatura, a države koje stoje iza njega dekadentna sjenka nekadašnjih imperijalnih sila – izjavio je Antić za “Glas Srpske” povodom sve učestalijih nastojanja za reviziju istorije na ovom prostorima.

Govoreći o Šmitovoj najavi da će se angažovati u vezi sa nastavnim programima istorije u Republici Srpskoj i BiH, Antić je poručio da to predstavlja objavu rata i pokušaj zarobljavanja duha.

Prema njegovim riječima, pravdajući svoj autoritatni, asimilatorski i nasilnički pohod, Šmit suštinski nastoji da sruši Ustav BiH i asimiluje srpski i hrvatski narod.

– Pritom, u svijetu koji je odavno prihvatio postmodernističku i strukturalističku tezu o tome da istoriju pišemo na osnovu izvora i da istoriografija donosi tumačenje, a ne istine, on nastupa kao neko ko će narodima BiH doneti `istinu` i omogućiti njihovo pomirenje – naveo je Antić.

Antić je ukazao da je njemački političar Volfgang Šojble jasno rekao da se iza svega nalazi i strah od muslimana iz BiH, čiju državu dio EU ne želi.

– Oni misle da će stvaranjem bosanske nacije sprečiti islamski radikalizam. Posle su se izvinjavali, ali je to razmišljanje tokom proteklih decenija isplivalo u javnosti širom EU i SAD – dodao je Antić.

On je naglasio da srpski narod ima svoju državu Republiku Srpsku koja je dio konsenzualne demokratije BiH, kao i da je asimilacija srpskog naroda u BiH u ovim uslovima nemoguća.

– Narod u Srpskoj je dio srpske nacije koja ima svoju maticu Srbiju. Imamo istoriju na ovim prostorimakoja seže u vremena kada je Bosna bila samo srpska `zemljica` na prostoru gornjeg toka rijeke Bosne. Ne razumijem zašto misle da može uspjeti ono što Hitleru i Musoliniju nije u slučaju Slovenaca, koji u to vrijeme nisu imali naciju, niti državu”, naglasio je Antić.

On je dodao da za srpski narod Srpska nema alternativu.

– Bez Srpske on će biti dijelom asimilovan, a dijelom protjeran”, upozorio je Antić.

Autor: SRNA/RTRS