Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon pozvao je Srbe da posjete Јasenovac i da to bude narodni odgovor onima koji bi željeli da Srbi zaborave odakle su i kroz šta su prošli kao narod.

– Uloga države je da brani dostojanstvo naroda, kao i pravo na pamćenje i pijetet. Odgovor države biće jasan i nedvosmislen, ali ja bih se ovom prilikom obratio običnim građanima i pozvao ih da obiđu Јasenovac – naveo je Gujon, reagujući na odluku Hrvatske da zabrani predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Јasenovac.

Gujon u pisanoj izjavi ističe da svaki narod ima svoja sveta mjesta, a da je Јasenovac jedno od takvih mjesta za Srbe zbog stravičnog stradanja tokom Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

– Nakon što sam obišao ovo stratište, posle toga nisam više bio isti čovjek. Nećete ni vi biti isti Srbi posle obilaska Јasenovca. Neka to bude narodni odgovor onima koji žele da zaboravite ko ste, odakle ste i kroz šta ste prolazili kao narod – poručio je Gujon.

Autor: RTRS