НОВИ ГРАД, 20. ЈУЛА /СРНА/ - Ренато Кукавица упецао је у ријеци Уни код Новог Града сома од 35,6 килограма и дужине 178 центиметара, што је најбољи улов овог Новљанина који се риболовом бави 15 година.

Renato Kukavica upecao je u rijeci Uni kod Novog Grada soma od 35,6 kilograma i dužine 178 centimetara, što je najbolji ulov ovog Novljanina koji se ribolovom bavi 15 godina.

Kukavica je rekao da je soma upecao juče oko 14.00 časova u Ravnicama, nekoliko kilometara nizvodno od Novog Grada gdje peca svaki dan.

– Borba je trajala oko pola časa, sa mnom su bila još dva ribolovca. Vidio sam da se radi o velikom somu, ali nisam znao koliko. Kad sam poslije izvagao bilo je 35,6 kilograma – naveo rekao je Kukavica.

On je naveo da mu je prije dva dana som od oko 20 kilograma na istom mjestu potrgao pribor, ali nije uspio da ga upeca.

– Otišao sam i kupio novi pribor i juče imao više uspjeha. Ribu sam podijelio – kaže Kukavica.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Predsjednik Skupštine Sportskog ribolovnog udruženja Novi Grad Edib Džaferbegović rekao je da je potrebno oko 20 godina da bi som dostigao masu od 30 kilograma budući da živi u hladnoj vodi i sporije raste.

On kaže da je u rijeci Uni kod Novog Grada prije 40 godina upecan som od 87 kilograma, a prije sedam godina od 40 kilograma.

– Postojanje kapitalaca govori da se dobro gazduje, obnavlja se riblji fond. To je rezultat rada Udruženja i ribolovaca. U našim rijekama obitava oko 30 vrsta ribe što je bogatstvo koje treba čuvati – rekao je Džaferbegović i dodao da je i Kukavica član Skupštine Sportskog ribolovnog udruženja Novi Grad.

Džaferbegović je istakao da su prošle godine organizovane četiri akcije poribljavanja rijeka Une, Sane, Japre i Vojskove, te da je i ove godine planirano poribljavanje svih vodotoka, ali je za sada nizak vodostaj.

Izvor: Srpskainfo