Zahvaljujući Helikopterskom servisu Republike Srske i vatrogascima, požar u Nacionalnom parku Sutjeska je pod kontrolom.

Direktor Helikopterskog serisa Republike Srpske Boban Kusturić kaže da je nadljudskim naporima spriječena materijalno-ekološka katastrofa širih razmjera.

Situacija na području Čvrsnice i Nacionalnog parka Blidinje, i dalje je kritična. Vatra se približava kućama. U pomoć je stigao Helikopterski servis Republike Srpske.

Na lokalitetu Nacionalnog parka Sutjeska nema više kritičnih tačaka. Helikopterski servis Republike Srpske, nadljudskim djelovanjem, ukrotio je požar i spriječio ekološku katastrofu. U gašenje vatre u prethodna dva dana, utrošeno je više od 88 tona vode.

– Mi smo što se tiče Helikopterskog servisa, posao u Nacionalnom parku Sutjeska smo završili. To sada rade vatrogasci sa zemlje, privode kraju ono što smo mi u dobrom dijelu stavili pod kontrolu. Ukoliko se ukaže potreba, prebacujemo helikoptere na područje Nacionalnog parka – rekao je direktor Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić.

Područje Kanjona rijeke Hrčavke i Nacionalnog parka Sutjeska je pod kontrolom i nadzorom Republičke uprave civilne zaštite i radnika parka.

– Zaposleni u Nacionalnom parku Sutjeska su prema instrukcijama pilota Helikopterskog servisa podijeljeni u dvije grupe. Јedna grupa radi od rijeke Hrčavke ka obodnim ivicama onog dijela gdje je požar gašen, drugi dio od vrha ka rijeci Hrčavki. Trenutna temperatura vazduha i situacija bez vjetra pogoduju pripadnicima Nacionalnog parka koji gase. Požar je pod kontrolom i mislimo da se neće dalje širiti – naveo je direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Pomoć u gašenju požara u Nacionalnom parku Sutjeska, u vidu mehanizacije i rezervoara za vodu, danas je stigla i od trebinjske i gatačke vatrogasne jedinice.

– Mi smo jedan bazen slali na na Blidinje, sa Blidinja je on zajedno sa Helikopterskim servisom povučen na područje Sutjeske gdje je izbio požar u Nacionalnom parku, a drugi bazen smo jutros poslali u rejon Sutjeske – rekao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik zahvalio se Helihopterskom servisu Srpske, na brzoj i pravovremenoj intervenciji, zahvaljujući kojoj su spaseni životi i spriječena velika materijalna i ekološka šteta.

– Želim da im zahvalim na svemu što rade za naše ljude, izlažući se svakodnevno i životnoj opasnosti, da bi bila izbjegnuta veća šteta i da bi pomogli stanovništvu. Hvala vam što predano radite svoj posao, što se izlažete ogromnom riziku, sve da biste pomogli ljudima. Helikopterski servis Republike Srpske aktivno je uključen i u gašenje požara u Federaciji. Potrebe ljudi moraju biti i jesu na prvom mjestu – naveo je Dodik.

Helikopterski servis Republike Srpske gasi požar na području Čvrsnice i Blidinja, a tu će biti i sutra u popodnevnim i večernjim časovima. Vatra je danas ugrozila i kuće.

– Vatra se širi prema kućama. Radi se na proširenju protupožarnog puta uz pomoć bagera. Širimo ga na 10 metara i nadamo se da ćemo uspjeti odbraniti objekte – istakao je načelnik opštine Posušje Ante Begić.

Osmi je dan od izbijanja požara na Blidinju, čije gašenje je, zbog veoma nepristupačnog terena, otežano. Narednih dana biće utvrđeno kolika je šteta, s obzirom da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta nestao.

Autor: RTRS