Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je da su profesionalizam i bezbjednost posade i pacijenta jedini mogući standard kojeg se pridržavaju svi pripadnici ovog servisa.

– Nema većeg blagoslova od saznanja da ste pomogli u spasavanju nečijeg života. Najteže je savladati emocije i ostati profesionalac prilikom evakuacije životno ugrožene djece – rekao je Kusturić za Glas Srpske.

Kusturić, koji je jedan od najboljih pilota Helikopterskog servisa Republike Srpske ističe da u ovom poslu profesionalizam mora da bude na visokom nivou kako bi postupili onako kako je najbolje za posadu i pacijenta.

On je naveo da u Helikopterskom servisu ima 15 zaposlenih, od čega pet pilota.

– Od osnivanja 2008. godine do danas funkcionišemo kao porodica, jer ni mi u “oblacima” ne bismo mogli uspješno obavljati posao bez naših kolega u kancelarijama – istakao je Kusturić.

Kusturić kaže da je Helikopterski servis dostupan 24 časa dnevno, te da su osim prevoza predsjednika, premijera i ministara Srpske, zahtjeva od MUP-a Republike Srpske, te pripadnika Civilne zaštite, imali i nekoliko stotina medicinskih evakuacija.

On je rekao da Helikopterski servis ima dva operativna helikoptera od kojih najmlađi ima oko 30 godina.

– Uskoro dobijamo novi helikopter “augusta 119”, koji osim pilota ima još sedam putničkih mjesta. Radićemo medicinske evakuacije sa dva pilota, a uz doktora će ići i tehničar. Novom opremom koju dobijamo imaćemo mogućnost da gasimo požare – naglasio je Kusturić.