Zdravstveni radnici u Prijedoru još čekaju da gradonačelnik ispuni obećanje o isplati jednokratne novčane pomoći za rad tokom pandemije. Kovid se, kažu, ponovo rasplamsava a obećanje dato prije nekoliko mjeseci niko i ne pominje.

Podsjećaju Slobodana Javora da su mnoge lokalne zajednice taj posao završile a da oni u Prijedoru ni marke nisu dobili. Od posljednjeg obećanja prije tri mjeseca, kada su bili i protesti – ni poziva ni bilo kakvog odgovora.

“U međuvremenu koliko vidimo novca ima, raspodjeljuje se na neke druge stvari. Mi ne gledmo ni u čiji džep ali mislimo da je nekorektno da se neke stvari rade, tipa isplaćivanje regresa zaposlenima u opštini u vrijeme kada je kriza i navodno se nema sredstava, mislimo da to prema nama nije fer i korektno”, kaže Davor Hrnjić, predsjednik Udružene sindikalne organizacije doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara opšte Bolnice u Prijedor.

Nezadovoljstvo i u Domu zdravlja. Očekuju novac koji su, kažu, zaradili. Dogovor o isplati su imali sa Javorom još dok je bio direktor te zdravstvene ustanove.

“Znači moja jedina komunikacija i dogovor je bio sa tim našim bivšim direktorom koji je meni nakon tih protesta u 2-3 navrata da ćemo mi što se tiče Doma zdravlja završiti tu isplatu obzirom da se tu radi o novcu koji je naš, znači novac koji je bio obećan da se isplati do kraja decembra dok ustanova nije prešla na trezorsko poslovanje, to se nije desilo”, kaže Snježana Dobrijević, predsjednik strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Doma zdravlja Prijedor.

Prijedorski gradonačelnik danas nema konkretan odgovor na pitanje kada će pomoć biti isplaćena. Misli da nema potrebe za novim sastancima a očekuje da će nešto više znati nakon rebalansa budžeta.

“Trenutno radimo nacrt rebalansa budžeta, nakon toga otrpilike sedam dana biće javna raspara otvoreno, poslije toga ide prijedlog budžeta na usvajanje i tek nakon toga mi možemo pustiti ta sredstva zdravstvenim radnicima”, kaže Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora.

Naslušali smo se ovakvih priča, kažu zdravstveni radnici. Odgovaraju gradonačelniku da neće odustati.

Upravo u blizini gradske uprave u aprilu su prijedorski medicinari imali mirno okupljanje kako bi izrazili nezadovoljstvo jer im iz gradskog budžeta nije isplaćena obećana jednokratna novčana pomoć zbog rada u toku epidemije virusa korona. Poručuju da su na isti korak ponovo spremni i u jesen ako se ova cjelokupna situacija do tada ne riješi.

Izvor: ATV