“Poznati Ćiro” vraća se u Višegrad. Tako su danas dogovorili na Mokroj Gori dva resorna ministra Srpske i Srbije koji su dali obećanje da će prvi turisti stići prugom već u avgustu. Što se tiče Republike Srpske, institucije rade na svakom vidu povezivanja sa Srbijom, kaže to ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić.

“Siguran sam da ćemo na osnovu zaključaka današnjeg sastanka u nekih 15 do 20 dana moći da uspostavimo saobraćaj i da će voz moći da se saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada”, rekao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Srbija, kroz svoje inicijative radi na povezivanju sa regionom. Otvoreni Balkan, gradnja auto-puteva prema susjednim državama, samo su pokazatelj da jedino kroz saobraćajno i ekonomsko povezivanje narodi mogu da budu bliži i da imaju obostranu korist. Da je Ćiro zajednički projekat Mokre Gore i Višegrada na tome se i ranije radilo, kada je prugom ta dionica od skoro 20 kilometara i povezana.

“Nama je cilj da ovakvu ljepotu, ovakvu željeznicu integrišemo sa našim prijateljima i braćom iz Republike Srpske i moramo da povežemo ovu prugu sa Višegradom i saobraćajni i turistički prostor”, rekao je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije.

I Višegrad i Mokra Gora imaju zajedno više od pola miliona turista na godišnjem nivou. Ćiro, u turističkoj sezoni, Šarganskom osmicom preveze 500 putnika dnevno. Taj broj, mogao bi biti i veći, kada se poveže sa Višegradom, nadaju se čelni ljudi Užica i Višegrada.

“Veći dio turista koji posjećuje Mokru Goru, preći u Višegrad, a isto tako iz Višegrada prema ovamo, s obzirom da u Višegradu iz godine u godinu imamo sve veći broj turista”, kazao je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

“Grad Užice će dati maksimalnu podršku i sve što je potrebno da ovaj projekat zaživi i naravno da smo tu da sarađujemo sa Višegradom i na ostalim poljima vezano za turizam”, rekla je Jelena Raković – Radivojević, gradonačelnik Užica.

Na zajedničkoj Komisiji dvije Vlade ostaje samo da se riješe pravna pitanja koja su danas usaglašena na Mokroj Gori.

Za najzanimljiviju turističku ponudu Srbije i Srpske na raspolaganju će biti tri vagona. Prvi putnici mogli bi se ukrcati ovdje u Mokroj Gori već za dvije sedmice,  15. avgusta kada je dat i rok za završetak svih administrativnih poslova.

Izvor: ATV