Konačno je stiglo i vaše vrijeme odišnjeg odmora. Jedva ste dočekali da odmorite dušu, stavite mozak na of i uživate u toplim, ljetnim danima.

To je vrijeme kad se svi želimo maknuti od poslovne svakodnevice i stresa te “napuniti baterije” za dalje.

Ipak, mnogi ljudi prisjećaju se svojih godišnjih odmora po tome da su patili od jake glavobolje zbog koje nisu mogli ni normalno funkcionisati. I da, to se događa upravo na odmoru kad biste se trebali opustiti i uživati.

Ipak, stručnjaci navode da postoje faktori koji uzrokuju upravo te glavobolje, ali i što možete učiniti kako biste ih spriječili da vam unište slobodno vrijeme i odmor.

Nacionalna fondacija protiv migrene savjetuje stabiliziranje stresa tako da dovoljno spavate, držite pod kontrolom svoje obaveze i provodite kvalitetno vrijeme s partnerom i prijateljima. Nadalje, vremenske zone mogu poremetiti nečiji cirkadijalni ritam, a to pridonosi poremećaju sna i napadima migrene.

Pobrinite se za to da soba u kojoj spavate bude hladna i zamračena te se pridržavajte svoje normalne rutine odlaska na spavanje što je više moguće.

Važno je da budete hidrirani i da održavate dovoljnu količinu vode jer je i to ključno kod sprječavanja mogućih glavobolja, piše Avaz.

Klinika Klivlend piše da ponekad i prehrana može biti faktor koji će uzrokovati glavobolju.

Izvor: Srpskainfo