Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Radovan Kovačević, održao je juče, na Ilindan, govor u Šušnjaru, povodom 81. godišnjice strašnog zločina kada su ustaše u samo tri dana ubile preko 5.500 Srba.

“Na ovom mjestu nije lako govoriti i nije lako izgovarati riječi, ali govoriti moramo. Dva dana su bitna za ovo mjesto – to su Đurđevdan i Ilindan. Đurđevdan, 6. maja 1941. godine kada su ustaše zabranile da se proslavljaju pravoslavni praznici i sveci, kada se srpski narod ovdje pobunio. Onda su došli ovdje Nijemci iz Prijedora da pomognu ustašama i ubili 27 Srba koji su sahranjeni na ovom mjestu. I Ilindan 1941. godine kada su povampirene ustaše na ovom mjestu ubile 5.500 Srba i 50 Jevreja. Moram zato ovdje reći da u ovim humkama ne leže žrtve fašističkog terora, već u ovim ovdje humkama leže Srbi koji su žrtve ustaškog terora, ubijene od ustaša muslimana i ustaša Hrvata. Ovo danas ne govorimo da bismo bilo koga uvrijedili, nego ovo danas govorimo zato što što moramo da govorimo i zato što moramo da govorimo istinu. Danas nama govore o nekim trakama, a Ante Pavelić je onog dana kada je stupio na dužnost tzv. poglavnika u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj uveo zakon da svi Jevreji moraju da nose traku sa slovom “Ž”, a svi Srbi moraju da nose traku sa slovom “P”, kao pravoslavci. Poslije je za sve Srbe u NDH postojala samo crna traka. Кao što danas, nažalost, na ulazu u Sanski Most postoji crna traka preko ćiriličnog natpisa grada. To su stvari koje ćemo morati da mijenjamo. Danas nama govore o genocidu, a u samo tih par dana jula i avgusta 1941. godine ubijeno je 5.500 Srba u Sanskom Mostu, ubijeno je 1.000 Srba u Bosanskoj Кrupi, ubijeno je 2.000 Srba u Кljuču, ubijeno je 1.500 Srba u Prijedoru i ubijeno je preko 12.000 Srba na Garavicama kod Bihaća, a o tome, nažalost, većina nas Srba, većina nas potomaka nije ni znala do prije par godina”, rekao je Kovačević te dodao:

“Zato danas imamo Republiku Srpsku, kao garant da se našem narodu više nikada neće ponoviti tako nešto. Ali Republiku Srpsku koja želi mir svim svojim građanima i želi mir svim svojim komšijama, želi mir svima u svijetu. Želi da se ovakve stvari više nikada i nikome ne ponove i da gradimo budućnost prosperiteta za sve narode koji žive na ovim prostorima. Zato, neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija, vječna pamjat žrtvama i vječna slava borcima koji su pali za slobodu!”, zaključio je Radovan Kovačević.

Izvor: ATV