”Daj se opusti malo, ljeto je… Imaš pametnijeg posla, ajde neki ručkić spremi, malo šoping, teretana, spa, plaža, kupanje, turizam, još malo taj aviončić iskoristi.”

Ovo je odgovor lidera PDP-a na tvit Gorice Dodik u kome se sam prepoznao da ga je prozvala da je vječito na kompenzacioim listama i da ne smije da izađe na crtu i direktno se kandiduje. Takav Borenovićev komentar zgrozio je  javnost.

Ipak, Borenović u njemu ne vidi ništa sporno. Iako je jasno da je uvredljiv i za sve žene i da ih Borenović postavlja na mjesto za koje on misli da im pripada. Svojim potezom Borenović je izazvao lavinu komentara, jasno, onih negativnih. Zapitali su se mnogi i kakva je to Borenovićeva podrška Jeleni Trivić, kandidatu za predsjednika Srpske, kada smatra da je za žene kuhinja i spa ,a ne konstruktivna  rasprava.

”Trebali ste da Gorici odgovorite na inteligentniji način, ovo govori o Vama, kako i gdje vidite žene. Šaljete baš krasnu poruku.”

”Ajd što je idiot već što je i šovinist, Jeca će mu poslije izbora izgleda završiti u kuhinji  PDP da kuva i pere.”

”Možete vi u raspravu sa ženom i bez šovinizma”, neki su od komentara.

Žene se i danas nažalost percipiraju kroz tradicionalne uloge i često se komentarišu na taj način, kažu iz udruženja „Udružene žene“ Banjaluka. Seksističkim i uvredljivim komentarima ženama se onemogućava da ravnopravno učestvuju u društvenom dijalogu.

”Moje uvjerenje jeste da je potreba ,u stvari iz nekog suštinskog uvjerenja, da ženi u stvari nije mjesto u političkom javnom životu, nego da joj je još uvijek mjesto u kući da se brine za djecu, da se brine za porodicu, njeguje stare, da kuha, spreia, čisti, pegla a da ona nema šta da traži na mjestima odlučivanja, u javnom političkom životu. mMislim da je to suštinski izvor ove vrste komentara”, istakla je Gorica Ivić iz Udruženja “Udružene žene” Banjaluka.

Javne ličnosti kažu iz udruženja treba da imaju veći nivo odgovornosti, naročito kada se javno obraćaju, djeluju i rade posao za koji su angažovani.

Izvor: ATV