Republika Srpska nema ništa protiv misije ALTEA jer smatramo da je ta misija najbolja varijanta za mir i bezbjednost u BiH, ali pod uslovom da nikakve trupe, nikakva vojna vozila neće marširati i demonstrirati silu pred dječijim vrtićima, osnovnim školama u Republici Srpskoj, i da ako bilo gdje treba da marširaju i bilo gdje da pokazuju da se bore za mir, to je onda centrala SDA, poručio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević

“Republika Srpska je dala sve od sebe da podigne svoje kapacitete u smislu bezbjednosti i možemo danas slobodno reći da je Srpska bezbjedna. Međutim, nikada ne možete biti bezbjednosti od gluposti i to vam je očigledan dokaz Branislav Borenović. Milorad Dodik jeste razgovarao sa Analenom Berbok, jeste razgovarao i na mnogim drugim adresama uključujući i Moskvu gdje je razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, zatim Brisel gdje je razgovarao sa Šarlom Mišelom i svaki put je ponovio da Republika Srpska nema ništa protiv misije ALTEA jer smatramo da je ta misija najbolja varijanta za mir i bezbjednost u BiH, ali pod uslovom da nikakve trupe, nikakva vojna vozila neće marširati i demonstrirati silu pred dječijim vrtićima, osnovnim školama u Republici Srpskoj, i da ako bilo gdje treba da marširaju i bilo gdje da pokazuju da se bore za mir, to je onda centrala SDA jer je to jedino mjesto sa kojeg Bakir Izetbegović uporno daje izjave koje u svakom smislu jesu ugrožavanje mira i bezbjednosti, te najava novog nasilja i eskalacije istog. Mi smo protiv toga”, rekao je Kovačević te dodao:

“Nikada nismo rekli da smo za to dolaze bilo kakve nove trupe, niti smo za to da dolaze njemačke vojne trupe. Nemamo ništa protiv današnje Njemačke, ali je potpuno jasno s obzirom na istorijske okolnosti, na kolektivno sjećanje našeg naroda da prisustvo njemačkih trupa izaziva zebnju, strah i uznemirenost kod srpskog stanovništa, kako u Republici Srpskoj tako i bilo gdje, gdje se nalazi srpsko stanovništvo.

Kovačević se osvrnuo i na izjavu Igora Crnatka.

“To je uvreda za sve građane koji su učestvovali u izborima u Republici Srpskoj i na istim ukazali šta je to izborna volja građana Srpske, šta je to narodna pobjeda i pobjeda naroda koji izabere svoju vlast na slobodnim izborima. Takve stvari su samo alibi. Nisu Igor Crnadak i Branislav Borenović potpuno nesposobni i nisu oni vječni gubitnici. To je uvreda za sve ljude u Republici Srpskoj”, zaključio je Kovačević.

Izvor: ATV