Zna Moskva, ali izgleda ne zna lider SDS-a Mirko Šarović. Zbog Biserine samovolje ponovo optužuje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Na udaru i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Tvrdi da je Dodiku istekao rok, a da Cvijanović nije lider.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević kaže da narod već deset izbornih ciklusa jasno stavlja do znanja da je Dodik njihov izbor, a da Šarović godinama bilježi samo poraze.

Mirko Šarović medijski prostor koristi isključivo za plasiranje optužbi na račun aktuelne vlasti. I dok zamjera vlasti da kampanju gradi na kritikama opozicije, Šaroviću su kritike postale glavno predizborno oružje, kažu u SNSD-u.

I ovaj put je znak jednakosti stavio između SNSD-a, SDA i HDZ.

– Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova u Savjetu ministara, koju je na ovu poziciju doveo SNSD svojim glasovima u Parlamentarnoj skupštini BiH, pisala je generalnom sekretaru NATO-a Јensu Stoltenbergu, a on joj odgovorio da “NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH, u skladu sa vašim potrebama” – rekao je Šarović.

Šarović je propustio da kaže da se Savjet ministara sastavlja i da bošnjačke ministre ne bira Republika Srpska.

To bi, kažu u SNSD-u, Šarović trebalo da zna, jer je u prethodnom mandatu bio u vlasti sa Bakirom i Komšićem. Pitaju da li je on birao njihove ministre?

– Mi sa SDA nemamo nikakvu koalicionu saradnju. Mi smo izbor naroda i građana Srpske i kao takvi sarađujemo sa onima koji su izbor bošnjačkog i hrvatskog naroda. Mi dobro znamo na koji način se ponaša Bisera Turković, znamo da je to u suprotnosti sa svim što mi zastupamo i radimo. Znamo da Milorad Dodik napušta čak i sjednice Predsjedništva kada kao izvjestilac dođe Bisera Turković i da smo cijelom svijetu poručili da ona ne nastupa u ime BiH nego u ime SDA – pojasnio je Kovačević.

Iznosi Šarović i kvalifikaciju da je Dodiku odavno istekao rok. Optužuje ga da u Sarajevu ne radi svoj posao već u Republici Srpskoj dijeli novac mladima i penzionerima.

Dok Šarović iznosi kritike zbog pomoći penzionerima, Dodik najstarijoj populaciji šalje poruku da će pomoći za penzionere u Srpskoj biti još.

– Moram da podsjetim gospodina Šarovića da za razliku od njega za kojeg narod već deset izbornih ciklusa kaže da ga ne želi, da narod pokazuje da želi Milorada Dodika i da je on njihov prvi izbor. Zašto? Zbog toga što Milorad Dodik vodi onu politiku kakvu narod i građani Srpske žele – dodao je Kovačević

Iako Dodik uporno ponavlja da je protiv jačanja EUFOR-a u BiH – Šarović mu prebacuje da je, navodno, srpski član Predsjedništva dao zeleno svjetlo za dolazak njemačkih vojnika.

A zbog čega zapad ojačava prisustvo vojnih snaga u BiH i laici znaju. Nije to krio ni šef Vojnog komiteta NATO-a da dodatne trupe šalju zbog navodnog ruskog uticaja.

– NATO je na Samitu u Madridu odlučio da pojača politički i praktično pomognu partnerima koji su ugrožene “ruskom agresijom”, uključujući i BiH – izjavio je ranije šef Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer.

Šaroviću smeta i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, za koju tvrdi da nije kreator politike već izvršilac.

Tačno je da sam donosilac i izvršilac odluka, ali u okviru institucija Republike Srpske, za razliku od Šarovića koji sprovodi odluke međunarodnog faktora u BiH i sarajevskih političkih partija, odgovara predsjednica Srpske.

Cvijanović ističe da je Mirku Šaroviću džaba samoreklamiranje kada se o njegovoj podaničkoj politici sve zna.

– Šarović će ostati upamćen kao omiljeni sarajevski ministar koji je u Narodnoj skupštini Republike Srpske prijeteći kažiprstom vikao da ga odluke institucija Srpske ne obavezuju. To je jedini političar iz Srpske koji je otvoreno najavio da ne bi proslavljao Dan Republike, jer se time iritiraju bošnjački ekstremisti – izjavila je Cvijanović.

Osim toga, dodala je Cvijanović, Šarović je neprikosnoveni lider po broju nekretnina i po tom pitanju ga je teško sustići.

Autor: RTRS