U Velikom Palančištu, Kafaništu i Starom Voćnjaku/Gornjim Orlovcima, uskoro bi trebalo da počne izgradnja vodovodne mreže, čime bi bio riješen dugogodišnji problem vodosnabdijevanja ovih naselja. U tu svrhu, Nacrtom rebalansa gradskog budžeta planirana su konkretna sredstva, a riječ je o projektima vrijednim dva i po miliona maraka. Javni poziv za izvođača radova biće raspisan odmah po usvajanju rebalansa. Mještani su odavno upoznati o tome, pa je stoga nedavno najavljene proteste teško posmatrati bez političke pozadine, smatraju u Gradskoj upravi Prijedor.

“Nakon izlaska u javnost informacije da slijedi izgradnja vodovodne mreže, neko je htio da preduhitri Gradsku upravu i prikupi političke poene, tako što je pozvao građane na proteste, da bude – evo ja sam uspio da izlobiram. To je politička priča, jer vrlo dobro se zna da smo mi planirali proširenje vodovodne mreže na područjima gdje nema vode”, rekao je Dragoslav Kabić, načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove. On je dodao da su tehnički uslovi za uredno vodosnabdijevanje tih naselja stvoreni još prije 12 godina, završetkom projekta SEKO te da je proširenje vodovodne mreže moglo biti davno urađeno.

U gradskom “Vodovodu” potvrdili su da je riješena projektna dokumentacija za naselja Stari Voćnjak, Kafanište i Veliko Palančište.

“Konkretno, u naselju Stari Voćnjak predviđeno je da se za 280 kuća izvede oko 15 kilometara vodovodne mreže sa kućnim priključcima. Domaćinstva će u svakom dvorištu dobiti šaht, vodomjer i priključne elemente. U sklopu projekta, trebalo bi da se izvede pumpna stanica i rezervoar od 40 kubika. Što se tiče Kafaništa, na gradski sistem biće spojeno oko 70 domaćinstava. U Velikom Palančištu riječ je o 250 domaćinstava, 40 kilometara vodovodne mreže, sa tri pumpne stanice i dva rezervoara”, rekao je Dragan Stamenić, vršilac dužnosti direktora “Vodovoda” Prijedor.

Izvor. kozarski