ДОБОЈ, 30. АВГУСТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je Republika Srpska stabilna i da njena ekonomija može da iznese infrastrukturne projekte poput dionice auto-puta na panevropskom koridoru “Pet ce”, jer je njena ukupna zaduženost 51 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je najniže u regionu.

Napraviti šest kilometara puteva govori da smo sposobni da se organizujemo, da imamo strukture i službe, da imamo ljude koji znaju izvršiti procedure, da imamo izvođače koji to mogu činiti i da sada sa ponosom možemo reći da idemo dalje, izjavio je Dodik novinarima u Kostajnici kod Doboja, gdje je ozvaničen završetak izgradnje prve dionice auto-puta na panevropskom koridoru “Pet ce”, dužine oko šest kilometara.

Dodik je istakao da već sutra počinju aktivnosti na trasi Vukosavlje-Brčko distrikt i naveo da su u završnoj fazi pregovori za put od Bijeljine do distrikta.

– Očekujem da će Brčko distrikt donijeti odluku o trasi koja je usaglašena sa nama da bi mogli i taj dio da gradimo – izjavio je Dodik i naveo da su u završnoj fazi i pregovori za trasu od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

Dodik je kao plan naveo spajanje od Bijeljine preko Zvornika prema Palama i Sokocu, a od Višegrada prema Rudom kako bi teritorijom Republike Srpske došli do Trebinja.

– Vjerujem da kada to završimo onda ću se i ja prestati baviti politikom – najavio je Dodik.

Kada je riječ o sredstvima EU za nastavak gradnje, Dodik je ponovio da Republika Srpska nikada neće pristati na koncept unitarne BiH kojim su, kako navodi, ta sredstva i uslovljena.

On je najavio da se završavaju pregovori o povoljnijim okolnostima izgradnje dionice auto-puta od Johovca do Vukosavlja.

– Pričamo o koncesionom ugovoru, gdje će to uraditi kineska kompanija putem koncesije, a mi se nećemo zadužiti gotovo ništa – naveo je Dodik i najavio da će već početkom septembra doći osobe koje će to moći odlučiti u ime Vlade Kine.

Autor: SRNA/Srpskainfo