Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će 5. septembra biti uplaćena druga tranša pomoći od po 100 KM za mlade u Republici Srpskoj, kao i da će biti omogućene dodatne pogodnosti za studente koji žive u domovima.

Za sve koji imaju pravo na boravak u studentskim domovima to će biti besplatno, uz neke veoma niske naknade za ishranu od marku, marku i nešto po obroku – izjavio je Dodik za Radio-televiziju Gradiška.

Kada je riječ o studentskom standardu, Dodik je istakao da studenti u Republici Srpskoj imaju veoma stimulativne uslove.

On je rekao da će u septembru penzioneri i boračke kategorije stanovnika dobiti još jednom po 100 KM.

Dodik je istakao da će pokerenuti inicijativu da se nezaposlenim majkama sa četvoro i više djece u Srpskoj obezbijedi redovna mjesečna naknada od 750 KM, sa pripadajućim doprinosima za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

– Na taj način one će moći da se posvete svojoj višečlanoj porodici. To će sigurno olakašati njihov položaj – istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo i da će Vlada Srpske u narednih sedam do 10 dana pripremiti set zakona u vezi sa legalizacijom stambenih objekata izgrađenih do 2013. godine, kako bi se prvenstveno izbjeglim i raseljenim porodicama omogućilo da bez naknade legalizuju ono što su izgradili u nuždi da sebi obezbijede krov nad glavom.

On kaže da je priču o legalizaciji objekata trebalo završiti mnogo ranije, ali da je to konstantno stopirano pod pritiskom međunarodnog faktora.

Autor: SRNA/Srpskainfo