Maskiranje novih zapošljavanja gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, nije pošlo za rukom. Posao u gradskim institucijama dobili su njegovi rodbina i prijatelji.

Ovom temom se bavio portal PRST, koji je sve detaljno istražio i došao do podatka da je Draško Stanivuković u Gradsku upravu Grada Banja Luka i u gradska preduzeća zaposlio oko 200 bliskih ljudi, mahom prijatelja, članova porodice i bliskih članova Partije demokratskog progresa. Na neracionalno zapošljavanje i korišćenje budžeta, ranije su upozorili i odbornici SNSD-a.

“Ne znam odkle će se naći sredstva da se za 11. i 12 mjesec isplate plate radnicima u gradskoj upravi .Ono što će biti naše opredjeljenje da zaštitimo radnika za koje je odobren budžet, a novoprimljeni radnici su dovedeni u zabludu i vjerovatno da odrade ovaj predizborni ciklus  i sam gradonačelnik i gradska administracija znaju da ne postoje sredstva za njihove plate”, kaže Srđan Amidžić, odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

Ni silni saradnici nisu pomogli da se desi renesansa gradskog preduzeća “Akvana”, koju je Stanivuković najavljivao. Danas, priznaje da je stjeran u ćošak i da nije spreman da presječe i donese rješenje.

“Novoteks firme kojoj je grad dužan pet miliona i možemo da odblokirammo, ja mogu sutra da odblokiram račun. Hoćete da ga odblokiram? Evo može. Imamo samo jedan uslov je čovjek postavio pred nas – stavite u B posjedovni list da zemljište pripada Akvani, u C posjedovnom listu da on poslije ako mu se ne isplate pare uzima vrijednost zemljišta pet miliona”, kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Kada je obećavao preporod Akvane i bivšeg direktora preko noći i nedjeljom smjenio, bio je brz na potezima, odgovaraju gradoančelniku iz skupštinske većine. Uslijedilo je, kaže predsjednik skupštine grada, niz afera – trovanje djece, piće kojem je istekao rok, neisplaćivanje plata i drugih obaveza prema radnicima. Mladen Ilić, u svemu vidi skrivene namjere gradonačelnika i njegove administracije.

“Ni dan – danas ideja gradoančelnika niti gradske administracije nije bila da ovo preduzeće uspije, već upravo suprotono, da je jedna tako atraktivan komad zemljišta u gradu banja Luci u širem centru grada kasnije pretvori u neku vrstu građevisnkog zemljišta. U tom se desila nov atma oko gradskog parka da tako nešto zamaskira”, kaže Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada.

Gradonačelnik planira da predloži skupštinskoj većini zaduženje za Akvanu. Ne dolazi u obzir, njihov je odgovor. Ovakvim tempom zapošljavanja, zaduženja će trebati i za plate zaposlenih, kažu u SNSD-u.

Izvor: ATV