Na Karanu kod Prijedora danas je obilježena 81 godina od formiranja Karanskog bataljona, koji je brojao više od 1.000 boraca i dao 15 narodnih heroja u Drugom svjetskom ratu.

Više delegacija položilo je vijence kod spomen-biste narodnim herojima Ratku Marušiću i Žarku Zgonjaninu, a vijenac je položen i na spomenik palim borcima ovog bataljona.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je novinarima da je priča o Karanskom bataljonu još jedna o herojstvu srpskog naroda Kozare.

-Čuvajući istinu od zaborava, mi želimo da pošaljemo poruku da nam se više nikad ne bi trebala takva zla ponoviti jer je srpski narod mnogo propatio i u Drugom svjetskom i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, rekao je Kovačević.

Predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora Veljko Rodić rekao je da je više decenija duga tradicija da se prve nedjelje u septembru, ranije borci NOB-a, a sada potomci i poštovaoci, okupljaju na ovom mjestu i obilježavaju godišnjicu formiranja Prvog bataljona Drugog kozarskog partizanskog odreda.

On je istakao da je Karanski bataljon zabilježio velike uspjehe – oslobođenje Kostajnice već prvih dana po formiranju, te da se sa ovog mjesta krenulo na oklopni voz, te na oslobađanje Podgradaca, Mrakovice, Turjaka, kao i da su po formiranju Prve krajiške udarne brigade u Lamovitoj njeno jezgro činili borci s Karana.

– Istakli su se svojom hrabrošću u mnogim bitkama. Između ostalog, prvih ustaničkih dana oslobodili su Dobrljin i Kostajnicu, a to su bile i prve slobodne teritorije 1941. godine – naglasio je Rodić, podsjetivši da je Karanski bataljon bio u sastavu Drugog kozarskog partizanskog odreda, te da je dao 15 narodnih heroja, veliki broj generala i nosilaca Partizanske spomenice.

Na put i svijetlu tradiciju Karanskog bataljona podsjetili su se i članovi Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora, koji su organizovali marš “Tragom partizana Karanskog bataljona” i prepješačili rutu od Patrije do Karana.

Autor: SRNA/RTRS

Foto: prijedorgrad