Odbornici Skupštine grada Prijedor jednoglasno su usvojili Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u opštini Dvor u Hrvatskoj u neposrednoj blizini Republike Srpske i BiH.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da ovaj projekat ugrožava gotovo 300.000 stanovnika u BiH, a u Hrvatskoj deset puta manje.

– Smatram da javnost nije dovoljno upoznata o tome da bi na Trgovskoj gori trebao da bude odložen nuklearni otpad, odnosno gorivo iz Nuklearne elektrane Krško koje će se dopremati svakih 18 mjeseci i ta će se količina povećavati i vremenom će predstavljati sve veću opasnost za one koji tu žive – ukazao je Kovačević.

On je dodao da je Hrvatska u tom poslu od 2015. godine i da je BiH izgubila nekoliko godina i tek se nakon dvije-tri godine progovorilo o ovoj temi, ali da je bolje reći ikad nego nikad.

– Onaj ko je u Hrvatskoj birao, dobro je izabrao za njih, a to je najgora lokacija za nas. Bilo bi dobro da naš pravni tim iskoristi sve mehanizme i da nam do znanja da li ćemo mi uspjeti da osujetimo namjere Hrvatske, a ako neće moramo razmišljati o nekim drugim metodama – istakao je Kovačević.

Kovačević je predložio da se organizuje protesna šetnja do Novog Grada i time javosti u Hrvatskoj, a i Evropi i svijetu, pokaže protivljenje toj namjeri.

Odbornik Mladen Kulundžija istakao je da je ovom rezolucijom upućen poziv da se obrati pažnja na 250.000 stanovnika koji žive na ovom području i koji ne prihvataju odlaganje nuklearnog otpada na samoj granici.

– Ovo treba da bude prva rezolucija i prvi temelj kako da se borimo protiv toga i da damo podršku ekspertskom timu BiH u borbi protiv ovog problema – rekao je Kulundžija novinarima.

Kulundžija je izrazio zadovoljstvo usvajanjem rezolucije, navodeći da je tokom protekle sedmice predložio Savjetu za bezbjednost grada da se njen tekst da na usvajanje odbornicima Skupštine grada.

Autor: SRNA/ATV