Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da je u budžetu RS obezbijeđeno neophodnih 116,1 milion KM za isplatu avgustovskih penzija za korisnike tog prava u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i inostranstvu.

ovac će, u skladu sa zakonom, biti doznačen komercijalnim bankama i JP „Pošte Srpske“, kako bi od sutra započela isplata penzija za 275.435 korisnika, preciziraju u Ministarstvu finansija RS.

Od početka godine penzije su nominalno povećane za 14 odsto, a u avgustu je isplaćena i jednokratna pomoć od 100 КM za korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj a na osnovu Odluke Vlade Republike Srpske. Ukupan iznos potreban za isplatu penzija na godišnjem nivou je Rebalansom povećan za 89,8 miliona u odnosu na planirani budžet i iznosi ukupno milijardu i 360 miliona КM.

– Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će i dalje pratiti makroekonomska kretanja i potrebe korisnika prava na penzijsko-invalidsku zaštitu i u skladu sa tim vršiti dalja usklađivanja – poručuju iz Ministarstva finansija RS.

Izvor: Srpskainfo