Mlada glumica i učenica Ugostiteljsko-ekonomske škole iz Prijedora Biljana Čekić, poznata kao Dara iz Јasenovca iz istoimenog filma, pozvala je danas sve sredošnjkolce i osnovce u Republici Srpskoj da učestvuju u humanitarnim akcijama Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

– Želim da skrenem pažnju svima na neke jako bitne stvari. Našim vršnjacima koje život nije milovao treba da pokažemo da mislimo na njih na našem Kosovu i Metohiji – rekla je Čekićeva novinarima u Prijedoru.

Bibliotekarka Branka Kovačević rekla je da će Ugostiteljsko-ekonomska škola rado podržati ovu inicijativu.

– I inače se odazivamo humanitarnim akcijama, kad god je potrebno. Nadamo se da će uz pomoć naše učenice Biljane Čekić odziv biti veći nego ranije i da ćemo prikupiti dovoljno sredstava. Bitno je da to postane kultura u našem narodu i da kod djece razvijamo svijest koliko je potrebno da mislimo jedni od drugima – poručila je Kovačevićeva.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov podsjetio je da je ove sedmice pokrenuta humanitarna akcija u kojoj je u protekle dvije godine učestvovalo 148 osnovnih i srednjih škola i više od 100.000 učenika u Srpskoj uz čiju pomoć je izgrađen Dnevni centar “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici, dok je u proteklih desetak godina u akciji “Obradujmo naše vršnjake na Kosovu i Metohiji” između Nikoljdana i Božića podijeljeno više od 22.000 poklon paketa djeci na Kosmetu.

On je naveo da je u dnevni centar do sada utrošeno više od 300.000 evra, a da je za opremanje objekta potrebno 100.000 evra.

Autor: RTRS