Svečano će biti sutra u Republici Srpskoj i Srbiji. Proslavlja se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna manifestacija biće održana u Biljeljini. Sve počinje u 11 časova na na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića. Plan je da se obrate srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, srpski predsjednik Aleksandar Vučić i njegova svetos patrijarh srpski Porfirije. Sve što radimo zajedno sa Srbijom, od velikog je značaja, poruka je iz Republike Srpske uoči praznika

“Radimo sve zajedno kao da smo jedno, i to je ono što je najbitnije, jer jesmo jedno, jedan smo narod, govorimo jednim jezikom imamo većinski jednu vjeru i imamo jednu zajedničku istoriju. Tako da, bitno je da zajednički obilježavamo sve zajedničke trenutke”, kaže Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpsko jedinstvo preuduslov je slobode, kad nije bilo jedinstva i sloboda je bila ugrožena kažu iz odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Pozvali su građane da istaknu zastave povodom proslave ovog važnog datuma za Srbe. Petnaesti septembar nije slučajno odabran da bude dan kada se slavi srpsko jedinstvo, sloboda i nacionalna zastava.

“Kralj Petar I je svojoj vojsci podijelio 51 zastavu u novembru 1911. te zastave su prošle kroz Prvi svjetski rat do Solunskog fronta i 1914. pod tim zastavama 15. septembra je izvršen napad i Solunski front je probijen”, istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Ovaj praznik dokazuje da su Srbi nedjeljiva cjelina bez obzira na sve prepreke sa kojima se suočavaju, smatraju istoričari. Kažu Srbi su narod koji zrelo promišlja o svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti,

“Vrlo je važno da se centralni praznici obilježavaju širom srpskih zemalja i kao što je bilo veliko obilježavanje u Beogradu tako i u Bijeljini jer je to poruka da smo mi jedna nedjeljiva cjelina koju nikakve nametnute granice ne mogu da odvoje”, kaže Aleksandar Raković, istoričar.

Povodom 15. septembra biće pojačane i mjere bezbjednosti. Građani koji budu željeli da prisustvuju manifestaciju treba da imaju dokumente, ne nose pirotehnička sredstva niti ruksake i torbe. Ugostiteljski objekti i radnje u užem centru Bijeljine neće raditi do 16 časova.

Izvor: ATV