Vatreni govori u predizbornoj kampanji, do sada trome Jelene Trivić rezultat su ozbiljne, više mjesečne obuke plaćene novcem njemačke Fondacije „Konrad Adenauer Štiftung”. Konsultant za političke komunikacije Đorđe Belamarić radio je u Jemenu, Iraku, Slovačkoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Albaniji, Makedoniji i kao predstavnik američkog Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) te je, nakon kampanje Drašku Stanivukoviću, sada osmislio i politički odražaj kandidatu za predsjednika Republike Srpske iz Partije demokratskog progresa. Ono što je Belamarić savjetovao Jeleni Trivić već je viđeno u Srbiji u djelovanju potpredsjednice stranke Dragana Đilasa, Marinike Tepić, i bukvalno predstavlja kopiju, kako govora, tako i ponašanja.

KONSULTANT BEZ REZULTATA

„Jedini način da se pobijedi na izborima je da se osvoje srca građana. Kada se građani zaljube u političara, onda kandidat osvaja glasove u svakom slučaju“, savjetovao je Belemarić kandidata PDP-a Jelenu Trivić.

U daljem uputstvu piše i način na koji se mora obraćati prisutnima na stranačkim skupovima.

„Zato je od ključne važnosti koristiti jezik naroda. Osnovni uzrok otuđenja političara od građana je to što političari koriste jezik koji prosječni građanin ne razumije. Zato građani osjećaju da ih političari obmanjuju da ih lažu, da nisu iskreni. Kada građani ne razumiju šta pričate onda imaju osjećaj da ih potcjenjujete ili obmanjujete”, tvrdi Belamarić za koga važi mišljenje da dobro poznaje politički sistem, ali da do sada sa Demokratskom strankom u Srbiji nije postigao značajne rezultate.

UVIJEK PROTIV VUČIĆA

Belemarić se, po uputstvu onih koji ga plaćaju, uglavnom negativno odnosi prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pa je taj stav značajno prenio i na svoga klijenta Jelenu Trivić.

Zanimljiv je Belamarićev stav i o kandidatima koji nisu alternativa aktuelnoj vlasti. To su za njega Mladen Ivanić, Branislav Borenović i Mirko Šarović pa se na njima, zbog stabilnosti biračkog tijela, ne smije potencirati, što ne važi za Draška Stanivukovića koga vidi kao alternativu.

Đorđe Belamarić savjetuje Jelenu Trivić da komunikaciju sa prosječnim glasačem radi pomoću digitalnih tehnologija.

„Prvo kreiramo poruku prilagođenu pravom razgovoru sa ljudima, a onda je primjenimo u digitalnom svijetu.

Nova ideologija komunikacije je da ugasimo digitalni svijet ovakav kakav jeste i da razgovaramo sa ljudima na način da na s razumiju, da budemo iskreni i da ih navedemo da se zaljube u nas.

To je jedini siguran put pobjede na izborima.

Bivamo voljeni u zavisnosti kako sebe predstavimo.

Mi se moramo predstaviti u najboljem svjetlu, pa i po cijenu da pribjegnemo varkama kako bi taj imidž održali, a emotivnu vezu ostavili u životu“, savjetuje Belemarić kandidata PDP, pa se u ovome može naći i odgovor na fotošopirane slike na kojima Trivićeva ne liči na sebe, ali sa ciljem da se svidi biračima.

UZALUD MU TRUD

Ovo su samo neki od trikova koje je u proteklom periodu vježbala Jelena Trivić koja će do kraja kampanje po tim savjetima morati da pobijedi ljutnju, stvori nadu, da garantuje stabilnost i da pokaže moć i snagu.

autor:faktormagzin