Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Rakelićima kod Prijedora da treba njegovati sjećanje na borce koji su dali svoje živote kako bi srpski narod na ovim prostorima osigurao slobodu i da oni koji su stvarali Republiku Srpsku imaju najviše prava da brinu za nju.

“Srpski narod je slobodarski i kao takav gaji ono što su nam sa Zapada nametnuli – sjećanje. Mi veoma dobro pamtimo i znamo kakvu smo žrtvu podnijeli”, rekao je Dodik novinarima u Rakelićima, gdje je prisustvovao obilježevanju 30. godina od formiranja Četvrtog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade. Dodik je naveo da su borci dali doprinos naporima da srpski narod osigura svoju slobodu na ovim prostorima i da za to žrtvovali svoje živote.

“Red je da se toga uvijek prisjetimo i da nikad ne zaboravimo njihova stradanja. Ovdje sam da sve ohrabrimo u uvjerenju da je Republika Srpska nezaobilazna”, istakao je Dodik. On je dodao da je juče u Bijeljini razgovarao sa nekadašnjim komandantima jedincama iz skoro čitavog majevičkog i semberskog kraja koji su veoma zainteresovani za sudbinu Republike Srpske.

“Drago mi je da sam sa njima razmijenio iskustava i čuo šta očekuju”, dodao je Dodik. Pripadnik Četvrtog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Milenko Malić rekao je da ova brigada bila na brojnim ratištima, počevši od Slavonije, čitave BiH, sadašnje Republike Srpske, gdje je u dobrom dijelu bila i udarna jedinica.

“Iz naše jedinice je poginulo 37 boraca, a sa ovog prostora odakle je bataljon popunjavan 99 poginulih”, rekao je Malić i dodao da su porodicama poginulih i preminulih boraca danas uručene zahvalnice koje su simboličan znak pažnje. Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor u obraćanju okupljenima rekao je da grad iz godine u godinu povećava sredstava iz budžeta za boračke kategorije.

“To je najmanje što možemo da uradimo za sve vas. U meni imate prijatelja i vrata su širom otvorena za sve vas za bilo koji problem”, poručio je Javor i dodao da Srbi sada više nego ikad treba da pokažu čuveno srpsko jedinstvo i dostojanstvo. Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Dragoslav Kabić rekao je da je iz Rakelića najveći broj vojnika bio u 4. bataljonu 43. motorizovane brigade i da je to jedna od elitnih jedinica Vojske Republike Srpske.

 

“Ono što ja mogu reći kao učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata, doduše kao pripadnik 5. kozarske brigade, jeste da je veoma važno njegovati i uspomenu na tradiciju i sve ove poginule borce i odati im prizananje”, naveo je Kabić.  je pozvao mlade da se upoznaju sa istorijskim događajima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i nastave da njeguju tradiciju, jer je to veoma važno zbog činjenice da je na ovom prostoru uvijek neka turbulencija. Kod Crkve Svete Trojice u Rakelićim služen je parastos i položeni su vijenci na spomen-ploču posvećenu poginulim borcima.

Autor: SRNA/banjaluka.net