Portal “Banjalučke priče” objavio je snimak, koji pokazuje da je Stanivuković sa saradnicima iz Gradske uprave iznio Arhivu sa podacima zaraženih od Kovida 19, kojima je Uprava izdala Rješenje o izolaciji i odnio je u prostorije koje koriste članovi Gradskog odbora PDP-a.

To nije samo najbrutalnija zloupotreba ličnih podataka, već i teško krivično djelo. Podatke su koristili za skupljanje sigurnih glasova za svoju listu i kandidate za inokosne funkcije.

Takođe, brojeve telefona su iskoristili da zovu građane Banjaluke, bez ikakve dozvole, te ih pitaju o tome za koga će da glasaju i pokušaju ih privoliti na svoju stranu.

Iako je svima jasno da Stanivuković ne planira da napustiti mjesto gradonačelnika u slučaju da osvoji poslanički mandat, ipak je pokazao da je spreman na sve samo da bi dokazao da je popularan.

Zakon o zaštiti ličnih podataka garantuje da se na teritoriji BiH svim licima, bez obzira na njihovo državljanstvo ili prebivalište, mora obezbijedi zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na privatnost i zaštitu podataka u pogledu obrade ličnih podataka koji se na njih odnose.

Ovaj zakon se primjenjuje na lične podatke koje obrađuju svi javni organi, fizička i pravna lica, osim ako drugi zakon ne nalaže drugačije.

Podsjećamo gradonačelnika i njegovu svitu da je neovlašteno korištenje ličnih podataka krivično djelo!

 

(Izvor: Banjalučke priče)