U Banjaluci je danas održan sastanak stranaka vladajuće koalicije koju čine SNSD, SP, Ujedinjena Srpska, DEMOS, NPS, NDP. Poručeno je da će koalicija formirati vlast u Republici Srpskoj i jedinstveno će nastupiti na nivou BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da je koalicija zadovoljna rezultatima ostvarenim na opštim izborima održanim u nedjelju.

– Mi smo pobjednici, ova koalicija je dokazala da vodi ispravnu politku – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o konsultacijama u vezi formiranja vlasti.

– Ovo je koalicija koja će činiti Vladu Republike Srpske i skupštinsku većinu – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da su “spremni da otvore” razgovore i sa drugima van ove koalicije, ali da to mora da bude dogovor svih”.

Dodik je istakao da je Republika Srpska stabilna, da nema razloga za zabrinutost, te da su odnosi Srpske i Srbije dobri i stabilni.

Predstavnici koalicionih partija smatraju da okupljanja na ulici, koje su najavili predstavnici partija oko SDS-a i PDP-a, ne mogu donijeti ništa dobro, ali da svako ima pravo da iskaže nezadovoljstvo.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je da su građani na izborima izabrali Dodika za predsjednika Republike Srpske, a Željku Cvijanović za srpskog člana Predsjedništva BiH i da je tu sve jasno.

– Ko izgubi može da se buni, ako ima nekih nepravilnosti to treba do kraja da se istraži. Što se nas tiče, izborni proces je završen – istakao je Banjac.

Presjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da su građani u nedjelju pokazali demokratski kapacitet, dodajući da se ulicom ništa ne rješava i da ne treba dizati tenzije.

Lider SP-a Petar Đokić rekao je da je vladajuća koalicija ostvarila veliki rezultat, da je potvrđena stabilnost i ostvaren demokratski proces.

– Ne treba sumnjati u izborni proces i treba raditi po zakonu i pravilima. Stabilno vodimo Srpsku i brinemo o našim građanima – naglasio je Đokić.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da se “nada da CIK BiH neće biti politički instrumentalizovan”.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je da je danas razgovarano i o nivou BiH i komplikovanoj situaciji poslije izbora u smislu konstituisanja vlasti.

Autor: RTRS