U Banjaluci je danas održan stranaka vladajuće koalicije koju čine SNSD, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska, Demos, NPS i NDP.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je, poslije sastanka, da je nakon odluke CIK-a o ponovnom prebrojavanju glasova za predsjednika Republike Srpske potvrđeno jedinstvo vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, poručujući da “svako otimanje prava Republici Srpskoj znači njenu destabilizaciju”.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da se ne plaše prebrojavanja glasova, ali da ne podržavaju prebrojavanje na osnovu nezakonito donesene odluke.

– Naredba CIK-a je neutemeljena i nezakonita – rekla je Cvijanovićeva, nazivajući ovu odluku manipulativnom.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je da “neko očito želi da građani Republike Srpske biraju predsjednika toliko puta dok ne bude izabran njihov kandidat”, uprkos tome što su građani već izabrali pobjednika.

– Prvi put Republika Srpska ne može da broji svoje glasove, jer Sarajevo treba da broji – rekao je Banjac.

Generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić rekao je da ova stranka podržava izbor Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske, bez obzira na, kako je rekao, nezakonite odluke CIK-a.

Lider SP-a Petar Đokić istakao je da nezakonite odluke CIK-a upućuju na namjere stvaranja krize, poručujući da se vladajuća koalicija u Srpskoj ne plaši prebrojavanja glasova jer je jasno ko su izborni pobjednici.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je CIK donio političku odluku, poručujući da će vladajuća koalicija reagovati tako što će iskoristiti sva pravna sredstva u okviru Izbornog zakona i drugih normi.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izrazio je nadu da će pravosudne institucije naredbu CIK-a staviti van snage.

Autor: RTRS