Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je, poslije sastanka u Berlinu s kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, izjavila da Srbija ne može da uđe u EU bez priznanja Kosova, prenosi Dojče vele.

Berbok i Gervala su potvrdile  neophodnost međusobnog priznavanja Srbije i Kosova.

“Kao njemačka vlada, imamo veoma, veoma jasan stav o priznavanju”, rekla je Berbok.

Ona je navela da Njemačka aktivno radi na članstvu svih zemalja zapadnog Balkana u EU i da to podrazumijeva međusobno priznanje.

“Snaga Evropske unije je u tome što čak i ako imate različita mišljenja u različitim oblastima politike, moramo da štitimo jedni druge u slučaju potrebe. Ono što imamo u članu 5 Ugovora o NATO sankcionisano je i u Evropskom ugovoru, obostrano opredjeljenje”, kaže Berbok.

Berbok je to rekla na zajedničkoj konferenciji sa Gervalom, odgovarajući na pitanje novinara u vezi s “nekim prijedlozima koji kruže da Srbija dozvoli ulazak Kosova u međunarodne organizacije, poput UN, i kao nagradu da ima koristi od ubrzanijeg članstva u EU”, implicirajući tako njemačko-francuski prijedlog o kojem je prošlog vikenda govorio predsjednik Vučić.

Berbok je kazala da je važno što su prištinske vlasti poručile svima koji tablice još nisu promijenili da je to moguće učiniti bez dodatnih troškova.

Istovremeno je apelovala na sve Srbe na Kosovu da promijene tablice, ističući da Njemačka podržava taj proces.

Prenijela je da je Srbiji rečeno da se to praktično pitanje za građane mora riješiti i implementirati ono što je dogovoreno, jer to doprinosi povjerenju.

Takođe je dodala i da je neophodno riješiti i pitanje u vezi sa strujom na sjeveru Kosova, te je dodala da je Berlin dao nalog izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku da se posveti tom pitanju u ovom periodu energetske krize.

(Agencije)