Uz koljivo, slavsku svijeću, svečani  ručak i brojne goste, prijedorsko Kolo srpskih sestara proslavilo je Svetu Petku, svoju krsnu slavu. Već tradicionalno, na obilježavanje krsne slave Kola srpskih sestara dolaze i predstavnici prijedorsakog Udruženja za očuvanje tradicije. U Udruženju ističu da je krsna slava identitetsko obilježje srpskog naroda, gdje okupljanje i sabornost zauzimaju posebno mjesto.

“Krsna slava je, rekao bih, osnovni identitet Srbina. To je ono što nas razlikuje i od drugih pravoslavnih hrišćana i od drugih Slovena i uz kosovski mit kojim se napajamo od djetinjstva, to je osnovno obilježje Srbina i srpskog naroda”, kaže profesor istorije Dejan Karlica.

Krsnu slavu Kola srpskih sestara upotpunili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

”Danas je jedan veliki hrišćanski praznik, prepodobna majka Petka, Paraskeva, koja je rođena u 10. upokojila se u 11. vijeku i u svom ovozemaljskom životu obavezala mnoge, a evo i nas, da se o njenome danu sabiramo, okupljamo i proslavljamo ga”, naglasio je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

Na svojoj krsnoj slavi posebno radosni bili su u Kolu srpskih sestara. Kao zaštitnicu prije svega žena, a zatim bolesnih i siromašnih, prijedorsko Kolo srpskih sestara Svetu Petku obilježava kao svoju krsnu slavu otkako je prije 30 godina obnovilo rad.

“Naravno da se osjećamo predivno,  prelijepo, svečarski, pogotovo kad pozovemo goste, sve naše donatore, prijatelje Kola i kada se oni svi odazovu našem pozivu”, kaže Jadranka Mijić, predsjednik Kola srpskih sestara.

Obilježavanje krsne slave članice Kola srpskih sestara iskoristile su i da se zahvale donatorima koji im pomažu, kao i Gradskoj upravi i Skupštini grada, koji su kvalitetniji rad ove organizacije omogućili izdvajanjem budžetskih sredstava.

Izvor: kozarski