Dragomir Vuković, sociolog i univerzitetski profesor, kaže za ATV da opozicija svojim potezima pokušava da opstane u političkom životu proizvodeći nove krize kojima ne treba pridavati neki veći značaj, ali bi one mogle da ukazuju na neki novi pravac i djelovanje opozicije.

Opozicija je vjerovatno planirala i očekivala da dođe do ponavljanja izbora, kaže Vuković, i dodaje da su u finišu prebrojavanja PDP-ov Igor Crnadak i drugi rekli da treba poštovati odluke Centralne izborne komisije, kada su se one desile, nastaje nova faza nezadovoljstva i protesta.

„Mislim da je ovdje problem u nečemu drugom, da opozicija na ovaj način pokušava da opstane u nekom političkom životu proizvodeći nove krize kojima ne treba pridavati neki veći značaj, ali one bi mogle da ukazuju na neki novi pravac i djelovanje opozicije“, smatra on.

Vukovič kaže da svi kandidati na izborima očekuju dobar rezultat, međutim, očekivanja opozicije su, prema njegovom  mišljenju, više proizvod nekih očekivanja u stvaranju lažnog političkog ambijenta i neke pobjede koja je bila sama po sebi već gotova stvar, tako da je Trivićeva to očekivala ne zbog njene ubjeđenosti, nego su joj njeni politički lideri nametnuli to ubjeđenje da je pobijedila.

„Mislim da oni uopšte nisu ubijeđeni da su pobijedili i sva ta taktika i galama koja se desila u finišu izbora i te izborne večeri, svi smo znali da se radi o nečemu drugom. Niko tada nije mogao da predvidi da je pobijedio ili izgubio. Ja mislim da su oni sa tom taktikom proglašavanja pobjednika, zapravo, pravili alibi tog poraza“, izjavio je Vuković za ATV.

On smatra da je stanje opozicije, odnosno PDP-a i SDS-a, jako loše i da je ovo što sada rade, taj, kako kaže, postizborni politički cirkus, više šteti njima.

„Ove dvije stranke (PDP i SDS) su u dosta ozbiljnoj krizi, pogotovo njihovi lideri. Lider SDS-a je zapravo završio karijeru, Borenovič je u jako lošoj poziciji jer on je glavni scenarista svega ovoga što se dešava, njegovo povjerenje kod građana, posbeno kod članova PDP-a, na najnižem nivou“, zaključuje Vuković.

Autor: ATV